Neden bilmiyorum dün Cumhuriyet Bayramı öncesi çelenk sunma töreni yapılırken aklıma 27 Nisan bildirisi geldi. Cumhuriyet Bayramında demokrasiye apaçık müdahalenin olduğu bildiri neden gelir ki aklına diyebilirsiniz. Özellikle de şu maddeye takıldım: ?22 Nisan 2007 tarihinde bazı grupların da katılımı ile o saatte yataklarında olması gereken ve yaşları ile uygun olmayan çağ dışı kıyafetler giydirilmiş küçük kız çocuklarından oluşan bir koroya ilahiler okutulmuş?

Genelkurmay o saatte yataklarında olması gereken kız çocuklarından bahsediyordu. Dün törenlerde de o saatte Cuma namazında olmayı isteyen ?O saatte Cuma namazında camide olması gerekenler? sıkıcı basit bayağı bir törendeydi. Türkiye gibi ulusal bayramlarını sıkıcı kutlayan başka bir ülke var mıdır açıkçası bilmiyorum. Bu konuda sanırım en az 10 yazı yazdım. Bakalım kaç yıl daha yazmaya devam edeceğim.

Haberimizde okuyacaksınız, Cuma saatine denk geldi bu yıl çelenk sunma töreni. 15 dakika Cuma?dakiler bekletildi. 200 kişi için on binler ?15 dakikacık bekleyiversin? denildi. İsaören?de ise bu süre 40 dakikayı buldu. Köylüler Kaymakam Bey ve diğer protokol üyeleri gelecekler diye 40 dakika beklediler.

Laiklik, devlet yönetiminde herhangi bir dinin referans alınmamasını ve devletin dinler karşısında tarafsız olmasını savunan prensip. Yani laik devlete din müdahale etmez ama devlet de dine müdahil olmaz. Biz de iki arada bir derede kalınırsa kazanan hep devlet olmuş ve devlet dine müdahil olmaktan vazgeçmemiştir. Dün ya tören saatinde oynanılacaktı ya da Cuma saatinde. Kazanan devlet oldu ve Cuma saati 15 dakika ileri alındı. Cemaat bekletildi.

Acaba tören yarım saat öne ya da ileri alınsaydı ne olacaktı? Cevabı laiklik yine yara alacaktı. Din devlete karışmış olacaktı. Ama 88.yılını kutladığımız Türkiye Cumhuriyetinde devlet ezanın hangi dilde okunacağına, ibadetin hangi dilde yapılacağına, başörtüsünün nasıl takılıp nasıl takılmayacağına karışmadı mı yıllarca? Bir kerecik de din devlete karışsaydı da törenler yarım saat ileri alınsaydı. Kıyamet mi kopardı?