Zatına layık şekilde Hamdu Sena Allah'a, sınırsız salat ve selam Yüce Resulullah'a

Zor günler geçiriyoruz bu aralar malumu aliniz. Komplo teorileri de dönüyor sosyal medyada. Biyolojik silah oluşu, dünya nüfusunun çoğunun yok olacağı tehlikesi, yeni dünya düzeni vs.

İşin hikmet babından bakma niyetiyle bir ayeti kerimeden bahis geçeceğim. Araf Suresi 130. Ayette Cenabı Hak şöyle buyuruyor: " Andolsun biz , Firavun ailesini öğüt alsınlar diye yıllarca süren kıtlık ve ürün eksikliği ile cezalandırdık."

Yüce Rabbimizin kelamı Kıyamete kadar geçerli amenna. Bu ayeti kerime hikmet babında neler içeriyor? Her insan kendi içinde bir Firavun vardır. Adı nefs'tir. Rabbimiz Firavun ve ailesinin ders alması için kıtlık ve ürün eksikliğiyle öğüt almaları için cezaya muhatap olacaklarını beyan ediyor.

Bizlerdeki Firavuna imkan verilmediği için kendi çapında Firavunluk yapıyor. Genele vurursak şu zamanlar nefsin en azgın olduğu zamanlardır. Sadece kendinize bakmayın. Tüm dünyada zalimlik diz boyu olmuş, akan kanlar bize nefsin zalimliğini gösteriyor.

Yani Firavunlaşmış nefislere Cenabı Hak ders almamız için musibetler gönderebilir. Corona virüsü dünyaya yayılmış, herkes genel olarak bu mikroptan korunmaya çalışıyor. Rabbimiz muhafaza buyursun. Tüm hastalara sağlık, sıhhat, afiyet versin inşallah.

Nefis te Firavun da Tevhide düşman olmuş, onu inkar için elinden geleni yapar.

Nefsimiz ve şeytanımızla bir mücahede içinde olmak mecburiyetindeyiz. Ayeti Kermenin bizlere ikazı hikmet babından böyledir. İşin imtihan tarafının ötesinde kendi zalimane nefsimiz ve şeytanımızın en yakınımızdaki düşmanımız olduğunu bilmek mecburiyetindeyiz. Buradan işe başlarsak başımıza gelenlere bir öğüt var mı burada diye düşünüp aklımızı başımıza almalıyız.

Ahirete kıyasla dünya hayatımız sıfır veya sıfıra yakındır. Rabbimizin bize iman nasip etmesi bir yükümlülük veriyor. Bir mukavele imzalamış kiracı gibiyiz şu alemde. Mukavelede eksiğimiz olsa dahi hala geçerliliğini devam ettiriyor.

Nefisle mücadele bir cihattır. Cihada çıkan tüm hazırlıklarını yapar. Düşmanını iyi tanır, Rabbine sığınır ve meydana çıkar. Etrafımızda cereyan eden olaylara hikmet penceresinden bakarak kendimize çeki düzen vermeliyiz.

Bir yere yakınlaşıyorsanız bir yerden de uzaklaşıyorsunuz demektir. Nefsinin istekleri peşine koşanlar, Rabbimizden uzaklaşıyor demektir. Rabbimize yakın olmaya çalışacaksak nefsimizin geçici menfaatlerine hayır demek durumundayız.

Muhabbetle kalın..