Cömertlik "Para ve malını esirgemeden veren, eli açık,bonkör" olarak tarif edilmektedir

Cömertlik insanın, sahip olduğu imkanlardan, muhtaçlara meşru ölçüler içinde ve Allah rızasından başka hiç bir gaye taşımadan yardımda bulunmayı sağlayan üstün bir ahlak kuralıdır.


Cömertlik Kur'an ve Peygamber tarafından övüldüğü gibi pek çok düşünce insanı tarafından da takdir edilen bir davranıştır. İslam dini zekat ibadeti ile insanın manevi dünya ile irtibatını kesen ve onu en çok gaflete düşüren önemli faktörlerden birisi olan mal biriktirme Kur'an'ın ifadesiyle "TEKASÜR" sevdasını kontrol altına alır.

Cömertlik duygusu insanları, muhtaç olanlara vermeye, ihsanda bulunmaya sevk eder. Bu duyguya sahip olan kişi, hem bireysel anlamda gerçek mutluluğa ulaşır hem de toplumsal alanda lüzumlu olan her konuda ihtiyaç sahiplerine yardım edebilme derecesine ulaşır.

Gerçek hayattan alınmış şu hikayeden sanırım bizim de alacağımız çok dersler olacaktır.


"Özel okulda okuyan bir öğrenci mutsuzluktan şikayet ediyordu. Mutlu değil misin? Hiç mutlu olduğun bir anın yok mu? Veya mutlu olmak için ne yapıyorsun? diye sorulduğunda, mutlu olmak için, canım sıkıldığında bazen gider bir simit alır ve o simidi sokak çocukları diye ifade edilen çocuklarla paylaşır, onlarla sohbet ederim. Ve o zaman çok mutlu olurum. Bir başka dünya, bir başka ruh haline bürünürüm, dedi."

Verirsen mutlu olursun. Karşı tarafa tebessüm verirseniz, güler yüz verirseniz, iyi niyet verirseniz, yüreğinizden gelen sevgiyi verirseniz mutlu olacaksınız.
Cömertliğin zıttı olan cimrilik ise "Elindeki parayı harcamaya kıyamayan, eli sıkı, pinti, varyemez." şeklinde tarif edilmektedir. Cömertliğin zıddı olan cimrilik istenmeyen bir kişilik özelliğidir.Gerek Kutsal Kitabımız Kur'an olsun gerekse Resulullah'ın (sav)Hadislerinde olsun ve gerekse ve pek çok düşünen insan tarafından yerilen bir davranıştır.


Bir düşünürün (Laurance Bold) dediği gibi;

-Para bize yaşamımızdaki bazı şeyleri daha dolu olarak değerlendirecek zamanı verebilir. Ancak bunu yapmak için gereken ruhu ve merakı vermez.

-Para, bize yeteneklerimizi geliştirecek zamanı verebilir ancak bunu yapacak cesareti ve disiplini veremez.

- Para bize ilişkilerimizi geliştirecek ve beslemek için zaman verebilir; ancak bunu yapmak için gerekli sevgi ve özeni veremez.

-Para bizi kolaylıkla bıkkın, korkak, bencil ve yalnız biri haline getirebilir.

-Para yani "Zenginlik", kendisine sahip olana ya hizmet eder ya da hükmeder.
Onun için büyüklerimiz boşuna söylememişler "Allah'ım elimde çok eyle gönlümde yok eyle"

UNUTMAYIN.Büyüklerin sözleri sözlerin büyüğüdür.

Sahi unutmadan sorayım.Siz daha çok elinizi cebinize mi atıyorsunuz yoksa elinizdekini mi cebinize atıyorsunuz?

Merak ettim de.