Peygamber Efendimiz'in (s.a.v) kabrini

İngiliz güdümlü Bedevi Araplardan

Padişahın geri çekil emrine rağmen

2 yıl 7 ay boyunca çekirge yiyerek korumuştu.

"Çöl kaplanı" lakabını O'na Arabistanlı Lawrence taktı.

Türk tarihinde ilk defa ordu yazışmalarında "MEHMETÇİK" unvanını resmi olarak askerlere veren Fahrettin Paşa'dır.

Soyadı kanunundan sonra Fahrettin Paşa "TÜRKKAN" soyadını almıştı.

Medine Kuşatması'ndan sonra savaş esiri olarak önce 27 Ocak 1919 tarihinde Mısır'a daha sonra da 5 Ağustos 1919 tarihinde Malta'ya sürgün edildi.

Fahreddin Paşa, sürgün esnasında, savaş suçlularını yargılamak üzere İtilaf Devletleri tarafından İstanbul'da kurulan Kürt Nemrut Mustafa Paşa Divan-ı Harbi adı verilen mahkemece idama mahkum edildi.

Ancak Ankara Hükümeti'nin gayretleriyle 8 Nisan 1921 tarihinde Malta'dan kurtulduktan sonra Eylül 1921 tarihinde Türk Kurtuluş Savaşı'na katılmak üzere Ankara'ya geldi.

MUSTAFA KEMAL PAŞA tarafından Güney Cephesi'nde Fransız Ordusu'na karşı savaşan Türk kuvvetlerini birleştirmekle görevlendirildi.

Fransızlarla Ankara Antlaşması'nın imzalanmasıyla güneyde savaş sona erince 9 Kasım 1921 tarihinde TBMM tarafından Kabil Büyükelçiliği'ne atandı. Türk-Afgan dostluğunun gelişmesinde önemli rol oynadı.

1936 senesinde Ferik korgeneral rütbesi ile ordudan emekli olan Fahreddin Paşa, 22 Kasım 1948 tarihinde bir tren yolculuğu sırasında kalp krizi geçirerek vefat etti.

Vasiyeti gereğince, Aşiyan Mezarlığı'nda medfundur.

Mekanın Cennet Olsun Büyük KOMUTAN.