On bir ayın Sultanı Ramazan ayı hepimize tekrar hayırlı ve mübarek olsun. Rahmet ve mağfiret ayı olan bu ay bildiğiniz gibi kıymetli bir misafirimizdir.Bu misafirin aramızdan ayrılışı da çok hızlı olur.Bildiğiniz gibi normal zamanlarda Ramazanın ilk 15 günü hocalarımız teravihten sonra 'Hoş geldin Ya Şehr-i Ramazan' ilahisini okuyorlardı.Son 15 günün de ise 'Elveda ya şehr-i Ramazan' diyerek yine cemaatle beraber bizleri duygulandırırlardı.(Rabbim tekrar o güzel günlere kavuşmayı cümlemize nasip eylesin).

Alimlerimiz orucu, fazileti açısından 3 şekilde ele alırlar.

1-Avamın orucu:

Yani sıradan insanın tuttuğu oruç.Bu kişiler sadece yemezler,içmezler ve nefsani arzularını bırakırlar.

2-Havasın orucu:

Bilinçli insanların tuttuğu oruç.Bu tür insanlar yemezler içmezler,nefsani arzulardan uzak dururlar ve bunlara ilave olarak gözüne,kulağına,diline,eline,ayağına ve diğer bütün organlarına da oruç tuttururlar.Yani gözlerini harama bakmaktan korurlar,kulaklarıyla dedikodu ve kötü sözler duymazlar,dilleriyle kimseyi rahatsız etmezler,elleriyle kimseye zarar vermezler vb.

3-Ahassü'l havasın orucu:

En bilinçlilerin orucu.Bu tür insanlar yukarıdaki maddelere ek olarak kalbini ve düşüncesini de sadece Allah'a ayırırlar.Evliyadan biri odada yalnız dururken arkadaşı odaya girmiş ve "Burada yalnız ne yapıyorsun?" deyince o veli şöyle demiş:"Asıl şimdi yalnız kaldım .Kalbim ve düşüncem Allah ile beraberdi sen içeri girince beni yalnız bıraktın"

Ramazan'ın girmesiyle genelde 'Eski Ramazanlar' kavramı gündeme gelir .Eski Ramazanları da genellikle eğlence şeklinde takdim ederler.Sanki büyüklerimiz eskiden Ramazan girince işini gücünü,ibadetini bırakmış vur patlasın çal oynasın diyerek eğlenceye dalmışlarmış.Oysa gerçek o değildir.Ne büyüklerimiz böyle yapmış ne de Ramazanın anlamı böyledir.Tabii ki meşru ve helal dairesi içerisindeki eğlenceyi İslam dini yasaklamaz.Ancak Ramazan ayını Müslümanlar şu sıraya göre değerlendirmelidir:

a-Kur'an-ı Kerimi okumalı ve anlamalıdır:Çünkü Kur'an Ramazan ayının kadir gecesin de inmeye başladı. Yüce Rabbimiz şöyle buyuruyor:" (O sayılı günler), insanlar için bir hidayet rehberi, doğru yolun ve hak ile batılı birbirinden ayırmanın apaçık delilleri olarak Kur'an'ın kendisinde indirildiği Ramazan ayıdır...(Bakara-185) O nedenle ramazan ayında çokça Kur'an okumalı ve anlamaya çalışmalıyız.Hele evde çok kaldığımız bu günlerde Kur'an'ı okuyarak ve anlayarak zamanımızı değerlendirmeliyiz.

b-Oruç tutmalıdır:Yüce Rabbimiz şöyle emrediyor: "...Öyle ise içinizden kim bu aya(ramazana) ulaşırsa onu oruçla geçirsin. Kim de hasta veya yolcu olursa tutamadığı günler sayısınca başka günlerde tutsun. Allah size kolaylık diler, zorluk dilemez. Bu da sayıyı tamamlamanız ve hidayete ulaştırmasına karşılık Allah'ı yüceltmeniz ve şükretmeniz içindir."(Bakara-185).

c-Zekatlarımızı vermeliyiz:Bilindiği gibi zekat vermek senede bir kez farzdır.Zekat verecek durumda olanlar zekatını Ramazan ayı içerisinde vermesi özellikle tavsiye ediliyor.Çünkü fakir fukarayı garip gurabayı sevindirmenin en önemli fırsatı Ramazandır.

d-Fitresini vermelidir:Bilindiği gibi her Ramazan ayında sağlığımızın ve varlığımızın sadakası olarak fitre veriyoruz.Fitre,Ramazan ayı içerisin de hayatta olan ve gücü yeten herkese zorunludur.Ramazanın son anında doğan bir bebeğin bile fitresi verilmelidir.Fitre miktarı her yıl yeniden belirlenir.Fitrenin ölçüsü bir fakirin bir günlük ihtiyacı hesaplanır ve buna göre en alt birim belirlenir.Bence Müslüman elini vicdanına koyarak kendini o fakirin yerine koymalı ve belirlenen miktarın üstünde vermelidir.Belirlenen miktarın altında olursa kabul olmaz. Ama ne kadar fazla verirsek Yüce Rabbimiz o kadar bereketini verir. Ayrıca oruç tutamayacak kadar yaşlı olanlar ve yine Ramazandan sonra da orucun kazasını tutamayacak kadar önemli ve sürekli hastalığı olanlar FİDYE verirler.Fidyenin miktarı da yine bir fakirin bir günlük ihtiyacı hesaplanarak verilir.

Ramazanın güzelliği saymakla bitmez.Sahurdaki heyecan ayrı bir güzellik.Çocuklarımızı mutlaka sahura kaldıralım ve sahurun zevkini yaşatalım.

İnsanın şekillendiği dönem çocukluk döneminidir. Bir psikologa giden kişiyi psikolog onu önce çocukluk dönemine götürür o dönem ile ilgili sorular sorar.Çünkü o dönemde ne öğrenirsek geleceğimiz onunla şekillenir.

Unutmayın:Bugün oruç tutuyorsak çocukluk yıllarındaki hatıralarımızın büyük etkisi vardır.Ve hatıralarımızı anlatıyoruz.Peki çocuklarımız yarın hangi hatıralarını anlatacaklar?