Kastamonu mebusu Hasan Fehmi Bey 1932 yılı baskılı "Kutlu Ağaç Ceviz Ağacı" adlı kitapta "Ceviz; geliri bol, bakımı az, emeği yok, ölüsü dirisi para bir ağaçtır, Bu uğurlu ve karlı ağaç yer toprak seçmez, meyveli bir ağaçtır" sözcükleri ile ceviz meyvesini övgüyle tarif ediyor.

Aynı kitap; 1930'lu yıllarda ceviz kütüklerinin yurt dışına ihraç edildiğini ve ülkenin en ücra köşelerine kadar gidip ceviz kütüğü toplayan tüccarlar olduğunu bildiriyor. İkinci Dünya Savaşı öncesi silahlanma hazırlığı yapan Hitler Almanya'sının ülkemizden, özellikle Akdeniz'de Amanos Dağları tarafından epeyce ceviz kütüğü satın aldığını da bu yazı öncesi araştırma yaparken öğrenmiş bulunuyorum.

Ceviz ağacı sert kereste grubundandır. Damarlı yapısı ile en fazla tercih edilen kereste türlerindendir. Çok karışık renkli olup kendine özgü desenleri vardır. İnce doğramacılık işlerinde tercih edilir. Çok zayiat vermez, üretimsel verimliliği yüksektir. Kolay işlenme ve İyi cila tutma özelliğine sahiptir. Sağlam bir şekilde çivi ve vida tutar.

Başta masif mobilya ve kaplama üretimi olmak üzere silah endüstrisinde tüfek dipçiği ve tabanca kabzası olarak kullanılmaktadır. Parke, müzik ve spor aletleri yapımı, oymacılık ve daha birçok alanda kullanıldığını görmekteyiz. Gelişmiş ülkeler; özellikle tüfek dipçiği ve kabza yapımında alternatif kereste türlerini defalarca denemiş olsalar da ceviz keresteden aldıkları verimi alamamışlardır.

İlçemizde ellili yıllardan itibaren oturmuş bir ceviz kütükçülüğü sektörü olduğunu söyleyebiliriz. Ağaç kumpasları ve kübaj cetvelleriyle yola çıkıp ülkeyi karış karış gezerek kütük tespit ve tedarik eden, bunu işleyip ihraç eden ya da ihracatçıyla buluşturan tüccar ve esnafımız olduğunu biliyoruz.

Mehmet Dursun, Recep Ali Bayraktar, Salih Karadeniz, Mehmet Aydın(Fevziye), Ahmet Gültekin (Çaylıca), Şakir Narin(Gülbahçe), Nuri Sevinç (Gülbahçe), Nazım Sevinç (Gülbahçe), Eyüp Acar (Sarıpınar), Bayram Şehri (Sarıpınar) gibi isimler mesleğin akılda kalanlarından bazılarıdır.

Kaynakça : 13.08.2018 tarihi Orhan Aydın ve İbrahim Aslantaş ile görüşüldü.