Çelebi Sultan Mehmed, Osmanlı'nın ikinci kurucusudur. Çünkü 1402 yılında vuku bulan Ankara-Çubuk Meydan Muharebesi'nden sonra kelimenin tam anlamıyla bir kaos dönemi başlamış ve 10 yıl kadar süren bu kaos dönemini, Çelebi Sultan Mehmed, sona erdirerek 1413 yılında iktidara, tek başına gelmiştir.

Fetret devrinde Osmanlı devlet adamları, şehzadeler arası mücadeleye, geniş çapta katılarak yıprandıkları için İnegöl'e yerleşen Paşa Yiğit örneğinde gördüğümüz gibi 1413 yılından sonra devlet kadrolarında büyük bir tasfiye hareketi olmuştur.

Sonraki yıllarda, öteden beri, Çandarlı ailesinin elinde bulunan vezaret makamı, Amasya ümerasının eline geçmiştir. Amasya ümerası da Çandarlı ailesi gibi Ahi Geleneği'ne sahip iseler de farklı bir tecrübeye sahip idiler. Çelebi Sultan Mehmed'in hiç değişmeyen sadrazamı Beyazıt Paşa, bu ekolün önde gelen temsilcisi olmuştur.

Tokatlı İvaz Paşa'da bu ekole mensup ikinci derecede önemli bir zattır. Hizmet açısından baktığımızda bu dönemde -devlet eliyle İnegöl coğrafyasına- önemli bir hizmet sunulmamıştır.

Söz gelimi, Çelebi Sultan Mehmed, Söğüt Kasabası'na-halen ayakta bulunan-büyük bir cuma camii yaptırırken Bursa'da da veziri ve mimarı İvaz Paşa'ya, cami-medrese ve türbededen oluşan görkemli bir külliye yaptırmıştır.

İnegöl ilçe sınırları içinde yer alan Adabini, Boğaz, Konurlar ve Şap Ali/Şıbalı köylerinin vergi gelirleri, bu külliyede yer alan tesislerin masraflarını karşılamak için vakfedilmiştir.

Diğer yandan bu devrin güçlü devlet adamlarından Beyazıt Paşa da İnegöl İlçesi'ne bağlı Domaköy/İl Aslan/Aluç/Şehidler, Halalca/Mecidiye, Karamıklar/ Karalar adındaki köylerin vergi gelirlerini, Bursa'da yaptırdığı mescid ve medresesine vakfeylemiştir.

Bursa Yeşil Camii'nin mimarı ve Sultan II. Murad'ın vezirlerinden olan İvaz Paşa da Yiğitköy civarındaki çiftliği, Savcı Bey'in oğlu Süleyman Bey'den satın almış ve bu çiftlik gelirini, Bursa'da inşa ettirdiği medresesine vakfeylemiştir.

Ayrıca sık sık sel felaketine maruz kalan Zindancık Köyü'nün yeri değiştirilerek Koca Dere boyunda olmak üzere-takriben-beş kilometre güneydoğuya kaydırılarak Bilecik-İnegöl bağlantısını sağlayan yol üzerine Sipahi/Şıbalı adı verilen yeni bir köy kurulmuştur.

Sipahi Köyü mescidini de İvaz Paşa, yaptırmıştır. Günümüzde halen bu mescit, ayaktadır ve İvaz Çelebi Camii adıyla anılmaktadır. Görüldüğü üzere Çelebi Sultan Mehmed döneminde Amasya kökenli ümeradan Beyazıt Paşa ve İvaz Paşa, İnegöl'ün kuzey tarafında yer alan ve yukarıda isimleri verilen köy gelirlerini vakıf haline getirerek hayri hizmetlere tahsis etmişlerdir.

İnegöl kasaba merkezine gelince; Çelebi Sultan Mehmed devrinde İnegöl kasaba merkezinde tahrir defterine, bir tek mescid ve bir adet de zaviye tespit ve tescil olunmuştur. Başkaca; bir sosyal ve de hayri bir tesis, mevcut değildir.