"Şu Boğaz Harbi nedir? Var mı dünyada eşi?
En kesif orduların yükleniyor dördü beşi,
Tepeden yol bularak geçmek için Marmara'ya,
Kaç donanmayla sarılmış ufacık bir karaya."

Mehmet Akif ERSOY'un dizeleriyle anlattığı, ah Çanakkale, Çanakkale, Çanakkale! Seni unutan nasıl ulaşabilir ki ebediyete. Tarihin sahnesinden silinmeyecek bir zaferin haklı bir gururu, onca şehidi bağrında taşımanın koca bir ağırlığı var yüreğinde. Yaşadığın savaştan dolayı buruk ve hüzünlüsün ama onca şehidini kucaklamanın verdiği gurur ile dimdik ayaktasın ve ayakta kalmaya da devam edeceksin yine. Tarih sahnesine bıraktığın izinle gelecekte de yer alacaksın elbette ve iki cihanda da unutulmayacaksın sen yine. Mahşerde milletimize, toprağımıza, yapılan eziyeti haykıranlardan olacaksın. Geçit vermedin düşmana şanlı askerimizle ve yine geçit vermeyeceğiz ne Çanakkale'den geçmelerine ne de milletimize, vatanımıza yapılacak hiçbir kötülüğe. Hiçbir şey yapamasak bile haykıracağız her daim yapılan kötülüğü. Çünkü biz biliriz ki, " Haksızlık karşısında susan dilsiz şeytandır." ve yine biliriz ki "İnsanın olduğu her yerde umut vardır ve insan umut ettiği müddetçe yaşayacaktır."

Çanakkale kötülüğün bir felaket gibi milletimiz sardığı ancak o kötülükte umudunu kaybetmeyen vatan evlatlarının inancı ile Rabbimizin umudumuzu zafere taşıdığı bir yer olmuştur. Gencecik vatan evlatlarının canlarını sadece vatan için değil şanlı tarihimiz için ve gelecekteki vatan evlatları için feda ettiği yerdir. Mustafa Kemal ATATÜRK ve şehitlerimiz öyle bir ateş yakmıştır ki Çanakkale'de bu ateş Anadolu'da kurtuluşun kıvılcımı olmuş ve vatan toprağımızın düşman askerinden kurtulmasına vesile olmuştur. Mustafa Kemal ATATÜRK'ün üstün dehası ile birleşen askerlerimiz sadece düşmanı değil adeta bütün dünyayı karşısına almış ve büyük bir direniş ile düşman kuvvetleri karada ve denizde yenilgiye uğratılmıştır. Kazandığımız zafer sadece bizim tarihimizde değil dünya devletlerinin tarihinde de silinemeyecek izlerle yerini bulmuştur. Bu iz öyle bir iz ki milletimizin yaşadığı zor günlerde bile umudunu kaybetmediğinin simgesi olmuştur.

İman gücü ile vatan aşkının vücut bulduğu yerdir Çanakkale. Seyit Onbaşı, Mehmet Çavuş, Nezahat Onbaşı ve nice vatan evladının vatan uğruna hayatlarını adamaya ve hatta kaybetmeye razı olduğu yerdir Çanakkale. Bağrında taşıdığı şehitlerinin yanında düşman askerine bile Mustafa Kemal ATATÜRK'ün "Bu memleketin toprakları üstünde kanlarını döken kahramanlar! Burada dost bir vatanın toprağındasınız. Huzur ve sükun içinde uyuyunuz. Sizler Mehmetçiklerle yan yana, koyun koyunasınız. Uzak diyarlardan evlatlarını harbe gönderen analar! Gözyaşlarınızı dindiriniz. Evlatlarınız bizim bağrımızdadır, huzur içindedirler ve huzur içinde rahat rahat uyuyacaklardır. Onlar bu toprakta canlarını verdikten sonra artık bizim evlatlarımız olmuşlardır." sözleri ile kucak açtığı yerdir Çanakkale. Bu nedenle Çanakkale ruhunu unutmamalı ve unutturmamalıyız. Çanakkale'de, Kurtuluş Savaşı'nda ve vatan toprağımızı koruma uğrunu bugüne kadar şehit olan askerlerimizi rahmetle, gazilerimizi de saygıyla anmalıyız. Bu vatan ve vatan evlatları sizlere minnettar. Emanet ettiğiniz bu toprakları korumak için elimizden geleni değil gerekeni yapacağız inşallah. Ruhunuz şad olsun...

Altın ERYILMAZ