08 Temmuz 2011 tarihinde, Bursa AS TV'de yayınlanan Satır Başı Programına, Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe konuk olmuştu.

Programda açılan konulardan biri İnegöl'ü çok yakından ilgilendiriyordu. Bu konu şu idi: İnegöl'ün Büyükşehir'e bağlanması...

Gerçi sayın Altepe O gün yeni bir şey söylememişti. İnegöl'de, o yılki Modef açılışında ne söylediyse aynısını TV programında da tekrar etmişti: "Büyükşehir Belediye sınırları 17 ilçeyi kapsayacak" demişti.

O günlerde kimse buna inanamamıştı.

Sana bana soran kim? Karar verilmişse ve bu kararın hukuki dayanağı varsa, kim ne yapabilir ki? Milletvekilimiz Hüseyin Şahin, Başkan Alinur Aktaş, zamanın İlçe Başkanı Bülent Temelli ya da İnegöl kamuoyu, bunun önüne geçebilir mi? Geçebildi mi?

O gün TV programında Başkan Altepe, İnegöl gibi itiraz eden ilçelerin kaygılarının yersiz olduğunu özellikle vurgulamıştı.

"Niye itiraz ediyorsunuz ki? İlçe bütçesiyle yapamayacağın birçok yatırımı Büyükşehir sunacak. İlçeler Büyükşehir sayesinde daha çok hizmet alacak." Başkan Altepe'nin görüşü böyle idi.

BÜYÜKŞEHİR'İN NİMETLERİNDEN FAYDALANABİLİYOR MUYUZ?

Sözü fazla uzatmaya gerek yok. Beklenen oldu ve İnegöl Büyükşehir'e bağlandı. İnegöllü Ak Partili isimlere de, hem seçim sürecinde hem de sonrasında bu durumu savunmak kaldı. Onlardan beklenen de buydu.

Peki İnegöl ikna oldu mu? Hayır! Çünkü İnegöl gibi potansiyeli yüksek olan bir şehir, ancak il olursa ikna olabilirdi.

Herkes çok iyi biliyor ki; İnegöl bu duruma Recep Tayyip Erdoğan'ın hatrına katlandı. Şahsen, uzun vadede ve sistem doğru işletildiğinde Bütünşehir uygulamasının doğru olduğuna inanıyorum. Bütünşehir'in gücünü ve etkinliğini tartışmıyorum. Altını çizmek istediğim husus şu: İnegöl'ün için Bütünşehir sistemi doğru ve yerinde işletilemiyor.

Büyükşehir'in bizim büyük bir nimet olduğunu kabul edelim. Peki, Büyükşehir'in nimetlerinden faydalanabildik mi? Maalesef bu konuda olumlu şeyler yazamayacağım. Su zammı başta olmak üzere bütün Belediye Hizmetlerine zam üstüne zam geldi.

İtfaiye hizmetleri başta olmak üzere, Bursa'dan yönetilen tüm hizmetlerde sıkıntılar arttı. Nitekim Büyükşehir'in son Meclis toplantısında, MHP'li üye İsmail Kahraman bu sıkıntıyı gündeme taşımak zorunda kaldı.

İTSO Başkanı Metin Anıl da bu sıkıntıyı uzun zamandır dillendiriyor. Milletvekili Hüseyin Şahin'in İTSO ziyaretinde de sorun gündeme gelmişti.

SORUN BÜTÜNŞEHİR YASASINDA MI ALTEPE'DE Mİ?

Büyükşehir'e bağlandığımız günden beri, İnegöl bütçesi ile yapılamayacak tek bir hizmet, Büyükşehir tarafından bize sunulmuş değil. Bu zamana kadar İnegöl'de, Büyükşehir eli ile yapılan tüm hizmetler, İnegöl Belediyesi marifeti ile çok rahat yapılacak işler.

Belki de karar vermekte acele ediyoruz. Gelecek günler bizi mahcup edebilir. Kim bilir? Biz önümüzdeki sorunlara göre konuşuyoruz, şimdilik...

Son yaşadığımız sorun; İnegöl'ün ulaşımının Kestel'de sonlandırılması hususu... Doğu Garajı tarih oldu. Artık otobüs ve Minibüslerimizin, Kestel'den öteye geçmesi yasak... Vatandaş bu duruma tepkili... Özellikle sosyal medyada tepkiler artarak devam ediyor.

Ancak İnegöllü tek bir yetkiliden açıklama yok. Buna da alışırız merak etmeyin. Belki de olması gereken budur, tartışılır. Ancak birinin çıkıp; gerekçe ve sunulan imkanları, halka açıklaması gerekiyor. İnegöl halkının ikna edilmesi gerekiyor. Olması gereken budur.

İnegöllü şunu da tartışıyor: Sorun Büyükşehir yasasında mı yoksa Recep Altepe yönetiminde mi?

Başka bir soru: acaba Rahmetli Hikmet Şahin Hoca yaşasıydı ve Büyükşehir'in başında olsaydı, yine de Büyükşehir ile bu uyumsuzluğu yaşar mıydık?

SONUÇ: İNEGÖLLÜ BÜYÜKŞEHİR'DEN MEMNUN DEĞİL

Kim ne derse desin, İnegöllü büyükşehir'den memnun değil. İnegöl Ak Parti kadroları bu gerçeği görmezden gelemez. Aksi halde önümüzdeki yerel seçimlerde, bunun sandığa yansıması hiç iyi olmayacaktır.

Ya da başka ihtimaller üzerinde durulur; Yeni Hükümet sisteminde il olma umudumuzu arttırabiliriz.

Büyükşehir'in başına yeniden bir İnegöllü ismin geçme ihtimali de konuşulabilir.

Halihazırda kulislere yansıyan bilgilere göre; İnegöl'de son dönemi olan Belediye Başkanı Alinur Aktaş hatta yeniden milletvekili olmayı düşünmediği konuşulan Hüseyin Şahin isimleri, Büyükşehir için şimdiden dillendiriliyor.

Velhasıl bu Büyükşehir gömleği, İnegöl'e uymadı. Demem odur ki, Ya bu gömleği değiştireceğiz, ya da bu terziyi...