Geçtiğimiz hafta -son 20 yılda yaptığım gibi- Ayvalık'taydım. Cunda adasında sakin, sessiz, huzur dolu bir kaç gün geçirdim.

Tatilde huzuru ve sessizliği tercih ediyorum. Kimi aksiyondan hoşlanır ama ben sakinliği tercih ederim bu noktada. Cunda da bunun için çok ideal.

8,5 yıldır muhabirlik yapıyorum ve her Cunda dönüşü de gözlemlerimi paylaşıyorum. Bugün de paylaşmak istedim.

Ayvalık, kent olarak büyük değişimlerin yaşandığı bir şehir değil. İnegöl son 20 yılda kentsel anlamda büyük bir değişimi yaşarken; Ayvalık hep aynıdır.

Fakat bu kez büyük değişimi görmek nasip oldu. Buna da imza atan Büyükşehir Belediyesi oldu.

Cunda adası ile Ayvalık'ı birbirine bağlayan, denizin doldurulması ile oluşturulmuş bir yol vardı. Doğal olarak denizin yukarıya Çanakkale'ye bakan bir tarafı, bir de Ayvalık kısmına bakan bir tarafı vardı.

Bu doldurulmuş yol suyun sirkülasyonunu da etkiledi. Doğal olarak zaman zaman zeytin yağı üretim yerlerinden kaynaklı kokular da oluşmuyor değildi.

Buraya köprü yapmak şimdiye kadar kimsenin aklına gelmedi. Yada o derece büyük bir bütçe de düşünülmedi.

Büyükşehir Belediyesi bu sorunu çözdü çok şükür. Zaten Büyükşehir'e bağlanmanın bir artısı olmalı. Yoksa kendi kendini döndürebilen ilçelerin Büyükşehir Yasasına bir ihtiyacı da yok.

CHP'ye ciddi oy veren Ayvalık'a AK Parti'li Büyükşehir Belediyesi, köprü yaptı, kanalizasyon işini çözdü, su sorununu halletti.

İnegöl hala ulaşımı konuşmaya devam etsin, Büyükşehir Yasasına 2014 Nisan'ında geçen Ayvalık caddelerinde, 2014 Ağustos ayında Büyükşehir otobüsleri dolaşıyordu.

Su fiyatlarını da karşılaştırdım ayrıca. Ayvalık'ta 1 m3 su fiyatı vergiler dahil ortalama 4,5 TL. Uludağ'ın eteğindeki İnegöl'de bu rakam vergilerle 6 TL dolaylarında.

AK Parti'ye %70, Büyükşehir'e % 62 oy veren İnegöl, neden cezalandırılıyor onu hala çözebilmiş değilim. Bunu İnegöl'deki AK Partililer de çözemedi henüz. Ama insanın zoruna gidiyor açıkçası.

Bu arada bir detayı da paylaşayım. Ayvalık pazaryerine gittim. O yörenin insanı istediğin ürünü seçerek almana izin veriyor.

İnegöl'de pazara çıktığımızda durum çok farklı. Büyük bir kısmının tezgahına sıkıysa elini uzat.

Bunu da sorgulamak lazım. Ben markette, manavda seçiyorum, pazarda neden seçemiyorum anlamış değilim.

Ayvalık pazarcısı bundan rahatsız olmuyor da bizim pazarcı neden rahatsız oluyor acaba?