Mescid-i Aksa Allah Rasülü'nün bir hadisinde buyurduğu gibi ziyaret edilecek bir yerdir. Aynı hadiste Mescid-i Nebi, Mescid-i Haram ve Mescid-i Aksa zikredilir.Tarihi bir eseri görmek niyetinin ötesinde bir niyetle oraya gitmeliyiz .Zulme karşı bir direniş için müslümanların o topraklara akın etmesi gerekir. Müslümanların ilk kıblesi Aksa bugün Yahudilerin zulmü altında inliyor. Kudüs'e sahip çıkamıyoruz ve yıllarca süren bu zülme dur diyemiyoruz. Ne acı...

Sultan Abdülhamid Han'a siyonizmin kurucularından olan Teoder Harzel gelir ve binlerce altın teklif eder. Osmanlının bütün dış borçlarının ödenmesine karşı Filistin topraklarını ister ve bunun üzerine Sultan Abdülhamid Jan: "Biz Kudüs'ü kanla aldık ancak kanla veririz" der ve Teoder'u kovar. Mescid-i Aksa'yı zalimlere teslim etmez. Lakin ondan sonra çok daha az bedel ile İsrail'i kurdular. Çünkü Sultan Abdülhamid Han'dan sonra gelenler gaflet içerisindeydiler. Osmanlıyı iyi idare edemediler ve müslümanları derinden yaralamışlardır.

Birçok peygamberin cemaatle namaz kıldığı yer bugün yahudilerin çizmesi altında. Dinleri tedavülden kalkmış ya da hak ile batılın birbirine karışmış olduğu din sahibi bir millet nasıl olur da Kudüs'ten hak talep eder? Müslümanlara zulm ediliyor ama bir şey yapılamıyor. Milyonlarca Müslüman, bilmem kaç milyon milyon Yahudiye boyun eğiyor. Müslüman coğrafyasının için de bir iğne ucu kadar küçük görülebilen bir devlet müslümanlara nasıl diz çöktürebiliyor. Tüm sorunun bizler olduğunu düşünüyorum. Eğer biz, birbirimizle boğuşmazsak, futbol takımı gibi taraf tutmazsak, onlara yol vermezsek, İslam alemi bu kadar bölünmezse bunları yapacak kudreti kendilerinde bulabilirler mi?

Eğer çıkarları uğruna Kudüs'e peşkeş çeken müslüman devletleri olmasaydı bugün bu halde olmazdık.

Peki Kudüs'e nasıl yardımcı olabiliriz? Bana sorarsanız yapılması gerekenlerden bir tanesi de o toprakları ziyaret edip "ben burdayım' mesaji vermeliyiz. Velhasıl kelam müslümanların her daim birlik ve beraberlik içinde olması gerekir. Mescid-i Aksa'yı değerli kılan tek şey toprağı değildir.Tarihe şahitlik etmiş taşlar vardır Kudüs'te. Hz. Davud'u duymuş, Hz. Süleyman'ı görmüş, Hz Muhammed'e yol olmuş. Kudüs bizim kalbizde insanlıktır öncelikle. İsrail'in köpeklerine zarar gelse onlarca Filistinli zulme uğrar.Türkiye'de kime sorarsanız Yahudilere düşman ama bankaların dostları. Hatta birçok müslüman faizi haram bile saymıyor ya da umırsamıyor bu bankaların arkasında olanlar kimdir? Elbette ki; onları protesto etmek için bayraklarını yaktığmız, ürünlerini satın alıp parçalayarak boykot ettiğimizi sandığımız ve her gün zalim dediğimiz yahudilerin ürünleridir.

Bizler , 'Yahudilere benzemeyin' ilkesini yanlış anlamışız. Onlar Kudüs'ü sevip bu uğurda mücadele ettikçe bizler Kudüs'ü gündem dışına itmeyi mağfiret sanmışiz. Onlar bilime, eğtime önem verdikçe bizler yobazlaşmayı doğru sandık. Aslında gözlerimizi bir açsak, ayağa bir kalksak, onlar korkularından öleceklerdir inşallah.

İLAYDA TATLİ / İNEGÖL KIZ ANADOLU İMAM HATİP LİSESİ