Pandemi sonrasında Dünya'nın bir çok yerinde artık işleyişlerin değişeceğinden bahsettik ve tüm Dünya'da Yeni Normal olarak adlandırılan bu süreci konuşuyor. Yeni normalle ilgili bir sürü ilginç yorumlarda duyuyor ve görüyorum. Bir kısmı bazı ülkelerin yerle bir olacağı bir kısmı herkesin Türkiye'ye döneceği gibi geniş yorum skalasında ilerliyor. Açıkçası çok yerinde bulmadığım bu şekilde yorumlar yerine genel tabloya bir bakalım.

Başından beri dengelerin değiştiği süreçte uluslararası sermayeye dikkat çekmiştim. Emtia piyasalarından bahsetmiş ve kontrat dönemlerini anımsatmıştım. Ülke dengelerinin ve finansal piyasalarının uluslararası sermayeden bağımsız hareket etmesi çok zordur. Dünya'yı bilen ve izleyen herkes bu yorumu net bir şekilde yapabilir.

Bu süreçte biz ne yaptık? Hem finansal piyasaları dengede tutmaya çalıştık hem de mümkün olduğunca desteklerle piyasayı ayakta tutmak için çaba gösterdik. Bundan sonraki çaba daha fazla olacaktır. Çünkü imalat sanayinin ayakta kalması gerekiyor ki uluslararası ticarette aktif olabilelim. Burada kritik başarı faktörü Dünya'yı bilmek ve iyi analiz etmektir. Oldukça fazla uluslararası fırsatın doğacağı dönemde unutmayalım ki çok fazla rakip ülke ve aynı zamanda çok fazla fırsat barındıran ülke var. Burada iyi durum analizi yapılması gerekiyor.

Son verilere göre dış ticaretimizde düşüş var. Pandemi sürecinde başta turizm olmak üzere özellikle ihracatımızda ciddi etkilenme meydana geldi. TÜİK verilerinde rakamsal olarak görebiliriz. Buradaki en önemli veri ihracatın ithalatını karşıma oranıdır. Bizim ne kadar katma değer yaratabildiğimizin ölçütüdür diyebiliriz. İhracat Nisan ayında bir önceki yılın aynı ayına göre %41,4 azalarak 8 milyar 990 milyon dolar, ithalat %25,0 azalarak 13 milyar 553 milyon dolar olarak gerçekleşti.
Ocak-Nisan döneminde ihracat %13,7 azaldı, ithalat %1,0 arttı
Genel ticaret sistemine göre ihracat 2020 yılı Ocak-Nisan döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre %13,7 azalarak 51 milyar 662 milyon dolar, ithalat %1,0 artışla 69 milyar 205 milyon dolar olarak gerçekleşti.

Finansal olarak genel durumu bir çok yazımızda paylaştık. Aynı zamanda Capital Dergisinin son araştırmasındaki sektör durumlarıyla ilgili verileri de sizlerle paylaşmak istiyorum. Bu veriler neden nemli?

Hangi sektör nasıl durumda ve hangi şirket nasıl pozisyonda öncelikle bunları değelendirmek ve eş zamanlı olarak uluslararası perspektifte bu süreç nasıl işliyor değerlendirmesini yapmak adına önemlidir. Değerlendirme sonrası hareket planını yapmak adına bir stratejik çalışma ihtiyacı doğacak ve koordinasyonun sağlanması gerekecektir. Başta turizm olmak üzere kaynak girişinin sağlanması adına hareket planı önemlidir