Zatına layık şekilde hamdu sena Allah'a, sınırsız salat ve selam yüce Resulullaha

Buhari, Müslim, Tirmizi ve İbni Mace gibi kaynaklarında geçen hadisi şerif şöyledir : Peygamberimiz, büyük günahların en büyüğünü size haber vereyim mi? Dedi ve bunu üç defa tekrar etti.

Evet bildir, ey Allah'ın Resulu, demeleri üzerine Peygamberimiz: Allah'a ortak koşmak, anne be babaya karşı gelmek, adam öldürmek buyurdu . Sonra da dayandığı yerden : İyi dinleyin!

Resulu Ekrem, duvara yaslanmış iken hemen doğrularak dizleri üzerine oturdular ve şöyle buyurdular:

" Ve yalan konuşmak (hele yalan yere şahitlik yapmaktan sakınınız)" bunu bir çok defa tekrarladılar. Öyle ki biz içimizden artık tekrarlamaktan vazgeçmesini temenni ettik.

EN BÜYÜK GÜNAHLARIN EN BÜYÜĞÜ

Efendimiz aleyhisselamın yaslandığı yerden doğrulup dizlerinin üzerine oturması yani kendine çeki düzen vermesi, çok ciddi bir şey söylüyorum mesajını içerir. Bunu defalarca tekrarlaması ise en büyük günahların en çok veballisine işarettir.

İnsan ne çekerse şu dilinden çekiyor.

Mü'min insanın sözü doğruluk üzeredir. Belki başka günahlara düşebilir ancak Efendimiz aleyhisselamın tabiriyle mümin şaka dahi olsa yalan söyleyemez. Münafıklık alameti üzere bulunmaz.

Şimdi biz müslümanız değil mi? Elhamdulillah.

Hani biz Kelimeyi Şehadet getirdik ya, bir söz vermiş oluyoruz ya. Allah'tan başka ilah olmadığına ve Resulullah Efendimiz aleyhisselamın O'nun (Allah'ın) kulu ve elçisi olduğuna şahitlik etmiş oluyoruz.

Bu ne şahitlik bu ne lahana turşusu..

YALANCI ŞAHİTLİK EN BÜYÜK GÜNAHLARDANDIR.

Allah'ın elçisi yalan şahitlik Allah'a şirk koşmakla eşittir, buyurdu. Sonra da "O halde murdardan, putlardan kaçının ve yalan sözden sakının" ayetini okudu.(Hacc suresi 30-31)

İmam Suyuti derki "Açılan bir dava için (yalancı şahitlik yapmak gibi) zalime yardım eden bir kimse , o işten vazgeçinceye kadar Allah'ın gazabı altındadır.

Yalan şahitlik kişisel bir günahtan öte toplumu ilgilendirir ve içinde bulunduğu toplumu fesada sürükler. Hayatın tüm alanlarını ilgilendiren bu günah bu sebeple en büyük günahların büyüğü olarak haber veriliyor.

GÖRMEDİĞİ BİR RÜYAYI GÖRMÜŞ GİBİ ANLATAN YALAN ŞAHİTLİKTE BULUNAN GİBİDİR.

Efendimiz aleyhisselam bir hutbesinde "herkim şahitliğinden vazgeçer yahut şahitlinin gizlerse Allah Teala o kimseye kıyamet günü yaratıkların önünde kendi etin yedirecek ve dilini çiğner vaziyette onu cehenneme sokacaktır.

Kim de bir Müslüman'a yahut bir kafire yalan yere şahitlik yaparsa kıyamet günü dilinden asılacak ve cehennemin en alt derecesinde münafıklarla beraber olacaktır. Kim de görmediği bir rüyayı görmüş gibi anlatırsa yalan yere şahitlik gibi olur.

Yalan şahitlik tevbeyle temizlenecek bir günah değildir. İşin içinde kul hakkı da bulunduğunda önce hakkına girdiğin insanlardan razılık almak ve Rabbi Tealadan tevbeyi istiğfarla bağışlanma dilemen lazım gelir. İşini ahrete bırakmak mı yoksa dünyadayken bu vebalden kurtulmak mı sen karar ver.

Muhabbetle kalın..