Pazar günleri

Aile bireylerin papuçları eski bir gazete üzerinde toplanır.

Güzelce silinir.

Çay kaşığı ile boya sürülür

Sünger ile boyanır.

Fırçalanır

Nuri LEFLEF CİLA iki parmak ucuna dolanmış bez ile sürülür

Fırçalanır

Kadife ile parlatılır.

Eski değil boyasız gezmek ayıp idi..

ŞİRKETİN SIRRI

Bugün 400 yaşında olan ve İstanbul'da kurulan şirketin sırrı!

Samatya'da yaşayan Avedis isimli bir Ermeni genç, değersiz metalleri altına dönüştürme denemeleri yapıyordu. Kalay, bakır ve gümüş alaşımı üzerinde çalışırken ürettiği metal levhaların, müzikal sesler çıkardığını fark etti. Böylece Avedis, 1618 yılında ilk zil üretimini gerçekleştirmiş oldu. Bunun üzerine Sultan II. Osman, Avedis'e, Türkçe "zil" kelimesi ile Ermenice'de "oğlu" anlamına gelen "yan" son ekinin bileşmesi ile oluşan Zildjian(Zilciyan) adını verdi. İşte bugün Dünya'daki en büyük zil üreticisi Zildjian'ın kuruluş hikayesi böyle başladı. Şirket, 1623 yılında İstanbul'da kuruldu.

Şu anda, 14. kuşak tarafından yönetilmekte olan aile şirketi, çok büyük zorluklar atlatmıştır. Osmanlı İmparatorluğunun zor yıllarında, hayatta kalabilmek için Amerika'ya taşınmış ancak orada da 'Büyük Buhran' ve iki Dünya Savaşı ile karşılaşmıştır.

Zildjian bugün, zil pazarının %65'ini elinde tutan ve yıllık geliri ortalama 50 milyon USD olan dev bir şirket. Massachusetts'te bulunan Zildjian fabrikasını ziyaret etmek, adeta müzik tarihinde yolculuğa çıkmaya benziyor. Koridorlar, Ringo Starr ve Roy Haynes gibi ünlü davulcuların fotoğraflarıyla kaplı, Jaz davulcusu Buddy Rich'in davul seti orijinal hali ile korunuyor. Dünyaca ünlü davulcular, son zilleri denemek için fabrikaya geliyorlar. Hatta fabrika binasının içinde, özel bir akustik müzik odası bulunuyor.