BİTANEM

Değer verdiğimiz, sevgi beslediğimiz insanlar; hayatımızdaki bir boşluğu tek başına doldurursa, onlara "Bitanem" diye hitap ederiz zaman zaman. O "Bitanem" bazen eşimizdir, bazen evladımızdır, bazen annemizdir, bazen babamızdır, bazen kardeşimizdir, bazen işverendir, bazen hayırseverdir, bazen de doktorumuzdur... Hayatımıza etkisi olan kişilerdir. Bize göre "Bitanem" olan kişi ile aynı özelliklerde farklı bir kişi arasında tercih yaparken "Bitanem'i" tercih edeceğimizi ilan etmiş oluruz aslında. Karşımızdaki kişiye iltifat olarak gelen, karşımızdakini hoşnut eden kısım; ona karşı duyulan sevginin alanında tek olmasındandır. Mesela hem evladınıza hem doktorunuza hem de eşinize "Bitanem" dediğimizde üç kişi için de problem olmaz. Ama evladınızın yanında başka çocuklar için de "Bitanem" dediğinizde iltifat yerini doldurmaz; ya herkese mavi boncuk dağıttığınız düşünülür ya da dudak tiryakiliğinize verilir. Doktorunuzun size verdiği bir ilaca karşılık, ona güvenmeyip başka doktorlardan ilaç arıyorsanız yine "Bitanem" sözcüğü havada kalmıştır. Eşimizin isteğine karşılık bir başka hemcinsinin isteğini yerine getirirsek "Bitanem" sözcüğü havada kalmakla da kalmaz :). En sevdiğimize, en çok değer verdiğimize, hayatımızda bir boşluğu doldurana kullanırız "Bitanem" sözcüğünü.

Bizi yoktan var eden, türlü nimetler ile dünya imtihanına gönderen, yaşamın kurallarını koyan, elçiler ile huzur içinde yaşayabilmenin yollarını gösteren, rızkımızı veren, günahlarımızı affedebilecek olan, bizi gözetleyen, dualarımıza icabet edebilen "Allah (cc)" ise bizim tek ilahımız, tek rabbimizdir. "Kelime-i Tevhid" dediğimiz; Müslüman olma sloganımız da, "Bitanem" demektir bir yönden desem, yanlış yapmış olmam. Allah'tan (cc) başka ilah yoktur, Hz. Muhammed (sas) O'nun elçisidir. O (cc), bizim tek rabbimizdir. Allah (cc), bizim bitanemizdir. Rabbimizin emri ile herhangi bir kişinin isteği çakıştığında, kimi tercih edeceğim; "birlemek, teklemek" anlamındaki "Tevhid" inancımdır.

Allah (cc) kitabında: "Sizi yaratan, sonra rızıklandıran, sonra öldüren, daha sonra da dirilten Allah'tır..." (1) buyurur. Rızık veren "Bitanemiz" Allah (cc) olduğuna göre; bizlere haram kıldıkları üzerinden, endişe ile rızık ararsak, Tevhid inancımıza aykırı davranmış olmaz mıyız? "Bitanemiz" olan Allah (cc) bize; kul hakkını, rüşveti, faizi, yalan yere yemini, yalan konuşmayı, aldatmayı haram kıldı ise rızık endişesi ile bu yollara başvurmak Tevhid inancımıza aykırı olmaz mı? "Bitanem" kelimesini sadece dil ile söylememiz yeterli değildir. İki seçenekten sadece "birini" tercih edebileceğimiz zaman, neyi tercih ettiğimiz, bizim Bitanemizdir. Dönemimizde genel endişemiz rızık olduğu için bahsi ben de rızık konusunda açtım. Ancak biz, Rabbimize sadece tek rızık veren olarak iman etmeyiz. Haliyle Tevhid inancımızı da sadece rızık konusu ile açıklamak doğru olmaz. Allah (cc)'ın sıfatlarını; Veli olması, Semi olması, Basar olması, Hakim olması... Bir de bu sıfatlar üzerinden Tevhid inancımızı kontrol edelim.

Meseleye "Bitanem" dediklerimiz üzerinden yaklaştık. Şimdi kendimize bakalım. Bize "bitanem" diyenin sevgisini, bizi tercih etmesi gerektiğinde anlarız. Bizimle başkası arasında tercih yapmak zorunda olan birisi bizi seçiyorsa elbette biz daha çok sevilen oluruz. İşte; Allah (cc)'un bizden istedikleri ile başka istekler arasında tercih yapma durumunda kaldığımızda; seçtiklerimiz, bizim gerçek sevgimizdir. Haram ile menfaat çakıştığında gerçek sevgimiz ortaya çıkacaktır. Haram ile menfaati çakıştıran en büyük güç de kendi nefsimizdir, zevklerimizdir. Bu durumu Rabbimiz (cc): "Kendi nefsinin arzusunu kendisine ilah edineni gördün mü?.." (2) diye tarif etmektedir. Hoşumuza gidenler mi, Rabbimizin bizden istedikleri mi? Hangisi bizim Bitanemiz?

Hem dilimiz ile hem de amellerimiz ile Rabbimizi "bitanem" görmek bizlere de nasip olsun. Rabbimizin emirlerini tüm emirlerin üzerinde tutabilmeyi Rabbim bizlere nasip etsin.

Allah'ın (cc) kulu, Ümmet-i Muhammed'den, kardeşiniz İlyas...

1. Rum Suresi 40. ayet.

2. Furkan Suresi 43. Ayet