Nişanlı çift kiralamayı düşündükleri evin sahibi yaşlı amcaya yaklaştılar. Amca evinin önündeki kaldırıma su tutuyor oyalanıyordu. Yaşlı amcaya bir dostundan selam da getirmişlerdi. Aralarında şöyle bir konuşma geçti.

"Amca ben avukat bilmem kim, bu da nişanlım o da devlet memuru. İki ay sonra düğünümüz var o yüzden senin boş olan ikinci katı kiralamak istiyoruz." Amca "Çocuklar sağ olun, şimdilik kiraya vermek istemiyorum." dedi. Nişanlı çift söze girdi. "Amca biz evi de, evin yerini de çok sevdik, üstelik nişanlımın işyerine de çok yakın."

Amca tatlı dille konuşuyor ama evi kiralamak istemediğini de ısrarla belirtiyordu. Çiftimiz bir anlam veremedi acaba amcamız kirayı yüksek tutabilmek için mi böyle bir yol izliyordu. Amca sonunda açıklama yapmak zorunda kaldı.

"Oğlum avukat olabildiğine göre kafan benden çok çalışıyordur. Çevren de benden geniştir. Yani ileride aramızda bir anlaşmazlık olsa sen kazanacaksın demektir. O yüzden kusuruma bakmayın."

Çiftimiz amcanın şaka yaptığını düşünerek birbirlerine bakıştılar. Yeniden görüşmek üzere diyerek ayrıldılar. Fakat amca şaka yapmıyordu.

BİR DEMET GÜZEL İNSAN: At arabacı Sabri amca evinde fazla ekmek bulundurur bu alışkanlığı komşuları tarafından da bilinirdi. Evinde neden fazla ekmek bulundurduğunu soranlara "Benim evime en yakın bakkal 300 metre, gece bir misafiriniz gelse komşuyu uyandırmak bakkalı uyandırmaktan daha kolaydır" derdi.

Bir başka güzel insan Sebahattin Başaran, işyerine çevreden insanlar boş su bidonlarını bırakırlar. Hafta sonu yirmi kilometre mesafede bir pınardan bidonları doldurur getirir siz de pınar suyunu içersiniz. Su getirdiği dostlarından birisi "Dükkanında 70 adet bidon saydığım oldu" demişti. Bunu yirmi yılı aşkın sürdürdü.

Yine bir başka İnegöllü Yaşar Ünal, on beş yıldan fazla bir süre her gün kasap dükkanlarından kedilerin yiyebileceği atıkları edindi, sokak sokak dolaşıp İnegöl kedilerini besledi.

Bekir Hamlakay, yirmi bine yakın fidanı doğaya dikti, seksenli yıllardan itibaren vahşi doğaya yiyecek bırakıyor. Kurumları da, kişileri de böyle güzel bir geleneğin parçası haline getirdi.

İZ BIRAKAN İNEGÖLLÜLER

SEZİN AKOY: 15 Nisan 1986 İnegöl doğumludur. ilkokulu Gazipaşa İlkokulu'nda, ortaokul eğitimini Özel Altın Nesil Okulları'nda, lise eğitimini ise Özel Yirmibirinci Yüzyıl Okulları'nda yaptı. Kazandığı bir burs sebebi ile ABD Mıchıgan Eyaletinde bir lisede bir yıl eğitim aldı. Çeşitli sertifikalarla ülkesine döndü.

DÜĞÜNDE MAGANDA KURŞUNU İLE VURULDU

Ankara Üniversitesi Dil Tarih Coğrafya Fakültesi Fransız Dili ve Edebiyatı 2. sınıf öğrencisi iken İnegöl'ün Kestanealan Köyü'nde bir yakınının düğününde eğlenmek amacıyla havaya atılan bir silahtan çıkan saçmalardan isabet aldı ve 22 Temmuz 2016 tarihinde hayatını kaybetti. Ölümü ilçemizde ve ülkemiz Abhaz camiası üzerinde çok üzüntü yarattı. Başta İnegöl Abhaz Kültür Derneği Yöneticileri ve Abhaz Camiası büyükleri olmak üzere tüm yurtta diğer Abhaz ve Çerkez Dernekleri bir araya gelerek yüzyılların geleneği düğünlerde silah atmayı yasaklama kararı aldılar. Kararlarının takipçisi de olarak kararlılıklarını gösterdiler. Sanal ortamda da bireysel silahlanma karşıtı kampanyaların sembolü haline geldi. Yaşadığı zaman diliminde başkaları için iyi ve güzel şeyleri yapma çabası içinde olan Sezin ölümü ile de böyle güzel bir anlayışın yerleşmesine vesile oldu.

Kaynakça : 24 Temmuz 2006 tarihli Genç Gazete, Yıldırım Gazetesi, 31.05.2016 tarihinde anne-baba Tayfur ve Gülfer Akoy'la görüşüldü.