Bereket demek bolluk ve artma demektir. Bereket, az malın çok faydası olmak, çok işe yaramak demektir.Bereket kelimesi genellikle manevi artma anlamındadır.Yani evinizdeki yiyecekler elinizdeki paralar eskiye göre daha çoktur ancak eskiden yeterken şimdi yetmiyor.

Bereket ile ilgili Yüce Rabbimiz Kur'an'ı Kerimde şöyle buyuruyor:" O memleketlerin ahalisi iman etseler ve günahtan sakınsalardı, elbette onların üstüne gökten ve yerden nice bereket kapıları açardık"(A'raf,96).

Sevgili Peygamberimiz'de (sav) şöyle buyuruyor:" Bu dünya malı göz alıcı ve tatlıdır. Kim bu mala cömert bir gönülle sahip olursa, malı bereketlenir. Ama kim de hırs ve tamah dolu bir kalple bu malı isterse, malının bereketi kaçar."

Alimlerimiz bereketi şöyle açıklamışlardır:

-Malın,mülkün bereketi şükür iledir.Bu konuda Rabbimiz şöyle buyuruyor:" Hani Rabbiniz, 'Eğer şükrederseniz size (nimetimi) daha çok vereceğim, nankörlük ederseniz hiç şüphesiz azabım pek şiddetlidir diye bildirmişti"(İbrahim,7).

-Zekat,Sadaka ve hayır yapmak malı azaltmaz tam tersine bereketlendirir (çoğaltır).

Ku'an'da şöyle buyruluyor:"Mallarını Allah yolunda harcayanların durumu, yedi başak

bitiren ve her başakta yüz tane bulunan bir tohumun durumu gibidir. Allah, dilediğine kat kat verir. Allah, lütfu geniş olandır, hakkıyla bilendir"(Bakara,261).

-Ömrün bereketi,İman,İbadet Salih amel,Çalışmak ve Güzel Ahlak iledir.

-Gönlümüzün bereketi,Kur'an'ı hayatımıza düstur yapmak ile mümkündür.Çünkü bereket ve huzur kalbimizin Allah'ı anmakla mümkün olacağını Rabbim bize bildirmektedir:" Bunlar, iman edenler ve Allah'ı anarak gönülleri huzura kavuşanlardır. Bilesiniz ki gönüller ancak Allah'ı anarak huzura kavuşur."(Ra'd,28).

-Çalışmanın bereketi,işimizin hakkını vermek,hile yapmamak ve çalışmayı bırakmamak demektir.Yüce Allah şöyle buyuruyor:" İnsana ancak çalıştığının karşılığı vardır."(Necm,39).

-Zamanın bereketi,vaktimizi boşa harcamamaktır.Bu konuda Resulullah (sav) şöyle buyurmaktadır:" "İki nimet vardır ki, insanların çoğu onları değerlendirme hususunda aldanmıştır.Bunlar: Sağlık ve boş vakittir ".

-Neslimizin bereketi hayırlı evlat yetiştirmektir.Resulullah (sav) bu konuda şöyle buyuruyor:" "İnsan ölünce, üç ameli dışında bütün amellerinin sevabı kesilir: Sadaka-i cariye, kendisinden istifade edilen ilim, arkasından dua eden hayırlı evlat."

-Kur'an'dan yüz çevirmek bereketi götürür.Yüce Rabbimiz şöyle buyuruyor:"Her kim de benim zikrimden (Kur'an'dan) yüz çevirirse, mutlaka ona dar bir geçim vardır. Bir de onu kıyamet gününde kör olarak haşrederiz."(Ta-Ha,124).

-Faiz bereketi götürür.Bu konuda Kur'an'da şöyle buyruluyor:" Allah, faizin bereketini yok eder, sadakaları ise arttırır ve Allah hiçbir inkarcı günahkarı sevmez."(Bakara,276).

-Bütün işlerimizde "Besmele" çekmek,erken kalmak,ticaretimizde yalan söylememek,hile yapmamak,Dua etmek,Anne-Babaya iyilik yapmak,yaşlılara hürmet etmek,akrabayı gözetmek v.b. iyilikler bereketi çoğaltan unsurlardır.

UNUTMAYIN:Bereket gözle görülmeyen bir çoğalmadır.Görünüşte az olan şeyler bereketli olunca kolay kolay bitmez.Ancak görünüşte çok gibi olan ancak bereketsiz olan şeyler nasıl geldi nasıl bitti anlaşılmaz.

Tıpkı bayram şekeri ve pamuklu şeker misali.Bayram şekeri küçük olduğu halde ağzımızda dakikalarca kalır ve tat alırız.

Ancak pamuklu şeker, çok gibi görünür ama ağzımızda eriyip gitmektedir.