Bereket kelimesini sayısal çokluk, bolluk anlamlarında da kullanırız. Aslında sayısal çokluktan ziyade sayısal yeterlilik demek daha doğru olacaktır. İki farklı insan düşünelim birisi aylık 5.000? kazansın birisi de aylık 3.000? kazansın. Sayısal çokluk olarak bakarsak 5.000? kazanan daha çok rahat etmeli. Ama bu kazançlara bereketin etkisi olursa 3.000? kazananın daha fazla rahat etme ihtimali vardır. Çok para kazananımızın çok ekstra masrafları çıkarsa; mesela araba olur olmadık masraf açar, evdeki beyaz eşyalar ani masraflar açar, maddi hasarlı kazalar meydana gelebilir, telefon arıza yapar... Çeşitli masraflar ile elimize geçen para 5.000? iken, elimize kalan 2.000? olabilir. Çok para kazanmak ve çok mal elde etmek için "çok çalışmalıyız" inancı içimize yerleşmiş. Bu inanç uğruna tüm vaktimizi dünyalık peşine harcayıp, zaman zaman dini görevlerimizi aksatıyoruz, zaman zaman ailemizin vaktini çalıyoruz, zaman zaman sağlığımızı harcıyoruz. Oysa kazancımızın ve evimizin bereketi için yapabileceklerimiz, hayatımıza daha olumlu etkiler yapacaktır. Gelin çok kazanmak için verdiğimiz gayretin bir kısmını bereketi kazanmak için gösterelim.

Selam verelim! Evlerimizde aile efradımız varken mümkün mertebe eve anahtar ile girmeyelim. Kapıyı çalalım, kapı açılsın ve Allah'ın (cc) selamı ile eve girelim. Selam, birbirimize olan sevgimizi artıracaktır; Efendimiz (sas): "...Size, yaptığınız takdirde birbirinizi seveceğiniz bir şeyi haber vereyim mi? Aranızda selamı yayınız!...(1) buyurmaktadır. Selam, evin bereketine katkı sağlayacaktır; Efendimiz (sas): " Sen, evine, aile halkına vardığın vakitte onlara selam ver; senin bu selamın hem sana , hem de evinin halkına hayır ve bereket olur..."(2) buyurmaktadır. Hem mutluluğumuza hem de bereketimize vesile olacak bu zahmetsiz ameli evlerimizde canlandıralım.

Kur'an okuyalım! Özellikle Bakara suresini okuyalım. Anlamını da okuyalım. Tefsirine bakalım. Kur'an, Rabbimizin bizimle konuşmasıdır. Rabbimizin kelamıdır. Bize dediklerini anlamaya çalışalım. Bizden yapmamızı istedikleri için gayret gösterelim. Yoksa okuyamadığımız, anlamını bilmediğimiz bir bereket duasını yüksek bir yere asmak ile bereket beklemeyelim. Doktordan alınan reçeteyi duvara asmak gibi olur. Reçeteyi eczaneye götüreceğiz. İlaçları alacağız. İlaçları doğru şekilde kullanacağız ki şifa bulalım. Kur'an okumaktan kasıt da budur. Bakara suresi için Efendimiz (sas): "...Bakara suresini okuyun! Zira onu okumak berekettir. Terki ise pişmanlıktır..." (3)buyurmaktadır. Bu sureyi evimizde okumayı alışkanlık haline getirelim.

Her işe besmele ile başlayalım! Giyinirken, sofraya otururken, ders çalışırken, kitap okurken, evi süpürürken, hesap kitap yaparken, işe giderken, arabaya binerken... Aklımıza gelen her işte önce Rabbimizi (cc) analım. O'nun adı ile başlayalım. Çocuklarımıza örnek olalım. Öyle içselleştirelim ki çocuğumuz bizden gizli bir yaramazlık yaparken, dolaptan çikolata aşırırken bile besmele çeksin. Efendimizin (sas): ""Bismillahirrahmanirrahim ile başlanmayan her anlamlı iş, bereketsiz ve sonuçsuzdur." (4) hadisini mihenk edinelim.

Güne güneş doğmadan başlayalım! Sabah uykusu; özellikle kerahet vaktindeki uyku evin bereketini kaçıran uykudur. Çalışan kardeşlerimiz, ev hanımlarımız, okula giden çocuklarımız ve hatta büyüklerimizin tabiri ile beşikteki bebeklerimiz bile o saatte uyanık olmalı. Bugün çarşılarımızda saat 09.00'da açık işletmeler bulamıyorsak, işlerimizdeki bereketsizliği başka nedenlerde aramayalım. Efendimiz (sas): "Sabah uykusu rızka engel olur" (5) buyurarak adeta bize bu uyarıyı yapmaktadır. Maalesef bizim gibi dini vecibesi olamamasına rağmen kuvvet olarak gelişmiş toplumlar bu mucizeyi keşfetmiş ve uygulamaktadırlar. Güne erken başlamaktadırlar. Biz, gayrimüslimler gibi güne erken başlarsak onlardan öne geçeriz. Çünkü Efendimizin (sas): ""Allah'ım! Ümmetimden sabahın erken vakitlerinde işe koyulanlara bereket ver." (6) duası ile, onun ümmetinden olarak tüm dünyanın önüne geçebiliriz.

Rabbim, ailemize, evimize, işlerimize, insanlığın kurtuluşu için yaptığımız tüm çalışmalara bereket versin. Berekete vesile olacak nedenlere sarılmayı bizlere nasip etsin. Amin.

Allah'ın (cc) kulu, Ümmet-i Muhammed'den, kardeşiniz İlyas...

1. Müslim, Îman, 93

2. Tirmizi, Tac Camiul usul c5 s261

3. Müslim, Müsafirin, 252

4. Suyuti, El Fethül kebir

5. Beyhaki, Şuabu'l-İman, 6/401

6. Darimi, Siyer,1