ÖYKÜ TADINDA İNEGÖL

Benzin İstasyonunu Kurtlar Bastı: Yetmişli yıllarda ilçemizde gazeteler haftada bir perşembe günleri çıkardı. Böyle bir gazetede günlerden çarşamba, vakit de akşamüstüdür. Bir dostları gelmiş gazete sahibini dışarı yemeğe götürmek istiyor. Gazetede de haber eksiği vardır, ne kadar ısrar etse de gazeteci arkadaşını razı edemez.

"Haber bildiriyorum, yazın, Kalburt Deresi'ndeki benzin istasyonunu kurtlar bastı." der gülüşürler. Bahsedilen benzin istasyonunun sahibi kendisidir. Yazılmasında ısrar eder bir süre daha beklerler, haber çıkmayınca da yazarlar. Haber ertesi gün gazetede yer alınca ortalık karışmıştır.

Kurtlar, Kalburt'taki benzin istasyonuna kadar geliyorsa, şehir içine de girerler diye korkandan, kimseye bir şey olmuş mu diye merak edenine kadar herkes gazeteyi ya aramış, ya da uğramıştır. Jandarma ise hem benzin istasyonunu, hem gazeteyi ifadeye çağırmıştır. Bir şakanın sonuçları beklenildiği gibi olmamıştır.

İZ BIRAKAN İNEGÖLLÜLER

YUSUF ZİYA AKİPEK: Birinci Dünya Savaşı yıllarında İnegöl'ün Cerrah Köyünde ipekçiliğe başladı. Orada kurduğu fabrika ile ipek üretimi yaptı. Savaştan sonra Bursa'ya yerleşen ve ipekçiliği'de Bursa'da sürdüren Yusuf Ziya Bey ipekböcekçiliğini ellerinde tutan gayri müslimlerle başarılı çalışmalar yaparak Türk vatandaşlarına bu alanda örnek olmayı başardı. Fabrikası; işçilerinin ihtisas sahibi olmalarını sağlayan bir okul gibi Bursa ipekböcekçiliğine katkı sağladı.

Kaynakça : Bursa'nın Alamet'i Farikaları, Bursa'da Kültür org/zenginler.html.

KEMAL AKKOÇ: Karikatürist, edebiyat öğretmeni, 1949 yılı Erzincan doğumludur. 1975 yılı Atatürk Üniversitesi, Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunudur. 1976 yılında İnegöl Lisesinde başladığı ve ondört yılını İnegöl'de gerçekleştirdiği öğretmenlik mesleğini 1997 yılında Gemlik Lisesi'nde noktaladı. Öğretmenliği süresince okulların "Temsil ve Müsamere Kolu" çalışmalarında onlarca tiyatro oyunu ve eğlence programı tertipledi. İlk karikatür sergisini 1972 yılında Erzurum'da açtı. O tarihten itibaren ülkemizin bir çok bölgesinde yine onlarca sergi açtı, ödüller aldı, jüri üyeliklerinde bulundu. 1970 yılından itibaren Bursa Kültürpark'ta portre karikatür çizimleri yaptı. Bursa Hakimiyet, Olay, Ekspres gazetelerinde mizah sayfaları hazırladı, karikatür çizdi. Vercelli-İtalya'da bir karikatürü altın madalya aldı (1975). Tolentino-İtalya'da bir karikatürü Dünya Karikatür Müzesine konuldu (1977). Boğaziçi Üniversitesi Uluslararası Karikatür Yarışması'nda "Özel Ödül" aldı (1979). Kırkıncı Sanat Yılı dolayısıyla 2010 yılında "40 Yılda 1" adlı kitabını yayınladı. "Sütlaç Şov" adını verdiği çocuklara yönelik müzik, mizah ve eğlence içeren oyununu 2001 yılından bu yana sergilemeye devam etmektedir.

Kaynakça : Bursa Ansiklopedisi c.1, s.67, www.Anadolukarikaturculerdernegi.org/