Hani arabanız tozlanır, mahallenin muzip çocukları genellikle arabanın arka camına "BENİ YIKA" yazarlar, size aracınızın temizlenme zamanını hatırlatırlar ya işte bu haftaki yazımız manevi kirlerimizden bizi temizleme ayı olan Recep Ayı.
SAĞIR AY
Receb, tazim ve saygı anlamına gelir. İslam öncesi Araplar Receb ayına ayrı bir ehemmiyet verirler, saygı gösterir ve şanını yüceltirlerdi. Receb ayı gelince kılıçlar kınına sokulur, oklar torbalarına yerleştirilir, derin ve kanlı husumetlerin üzerine geçici de olsa bir sükunet örtüsü çekilirdi. Artık o gürültülü ve korkunç çöller tatlı bir huzurun baharına dalar, her taraf bir güven ve selamet sahasına dönerdi. Öyle ki, bu ayda bir kimse babasının katiline rastlasa bile, başını kaldırıp kaşına bakmazdı. Bu aya "sağır ay" denilmesi de sükunet mevsimi olmasındandır.
Malum olduğu üzere Receb-i şerif ayı üç ayların başlangıcıdır. Şehrullah yani Allahın ayıdır. Bu ayda farz ibadetlerin yanı sıra oruç, namaz, zikir gibi bir çok faziletli ibadet vardır. Yazımız Cuma günü yayımlanacağından vakti geçti ama özellikle bu ayın ilk gününü oruçla karşılamak çok faziletli ibadetlerdendir.
Başka hangi faziletler var neler yapılabiliriz bir bakalım

Bu ay Cenab-ı Hakk'a mahsus bir ay olduğu için yalnız Zat-ı İlahi'yi bildiren İhlas Suresi'ni çok okumak lazımdır. Bilhassa bu aya hürmet olarak, ayrıca günde 11 defa İhlas-ı Şerif okumalı, tevhid, istiğfar ve salavat-ı şerifeyi ihmal etmemelidir.

İKİ KANDİL VARDIR BU AYDA:

1. İlk cuma gecesi "Regaib Kandili",

2. Yirmiyedinci gecesi "Mi'rac Kandili"dir.
Çok rağbet edilen gece anlamına gelen Regaib kandilinde bolca istiğfar yani Allah'tan bağışlanma dilenmesi uygun olacaktır.

Recep ayında her gün, başında ve sonunda 7'şer Fatiha okumak suretiyle 100 İhlas-ı Şerif okunabilir. Bu ayda, mümkün olduğu kadar oruç tutulmalıdır. 13, 14, ve 15'inci günlerinde oruç tutanlar, bu sünnet-i seniyyeyi yerine getirdiklerinden, nice hastalıklardan şifa bulurlar

Zikrimizde "La ilahe illallahü vahdehu la şerike leh. Lehü'l-mülkü ve lehü'l-hamdü yuhyi ve yümit. Ve hüve hayyün la yemutü biyedihi'l-hayr. Ve hüve ala külli şey'in kadir" okunabilir. Esmaül Hüsnalar her gün 1000'er defa okunabilir. Mesela 1000 Ya Rahman ile başlayabilirsin.
Recep ekme ayıdır, Şaban sulama ayıdır, Ramazan derleyip toplama ayıdır. Herkes ne ekerse onu biçer, ne yaparsa cezasını çeker. Bir kimse ekimi bırakırsa hasat zamanı ekmediğine pişman olur. Kıyamet gününde ise çok kötü duruma düşer. ( Abdulkadir Geylani, Üç Aylar ve Faziletleri)
Muhabbetle kalın