Genel seçimler bitti. Seçimler biter mi? Bitmez. Sırada yerel seçimler var.Belediye seçimlerinin de Genel seçimler gibi erkene alınması sürpriz olmaz.Kasım ayında yapılmak üzere erken seçim kararı alınırsa hiç şaşırmayın. Süreç normal işlerse 8 ay var. Mart 2019'de yerel seçimler yapılacak.

Ben yazımı yazarken yeni hükümetin kabine üyeleri henüz açıklanmamıştı. Ancak "Kimler bakan olacak?" sorusu ile birlikte "Belediye seçimleri ne olur?" sorusu da kulislerde soruluyordu.Nitekim, geçen hafta AK Parti Genişletilmiş İl Başkanları Toplantısı'nda konuşan Başkan Recep Tayyip Erdoğan, Belediye seçimleri ile ilgili çok önemli mesajlar verdi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Yerel seçimlerin startını vereceğiz. Bu startı verirken kaşına gözüne değil; hem iş bitirme potansiyeline hem de halkla uyumuna bakarak adım atmak durumundayız. 2019 Mart'ına kadar bu belediyeciliğin adını doğrusu gönül belediyeciliği seferberliği olarak koyuyorum" dedi.

Başkan Erdoğan: "Önümüzde bir mali seçimler var. Bu seçimlere kadar 24 Haziran'ın muhasebesini yapıp, gereken adımları atmak durumundayız. Nerede yanlış yaptık, nerede hatamız var bunları değerlendirip süratle düzeltmek ve Mart yerel seçimlerine böylece girmek durumundayız. Ancak bu şekilde milletimizin karşısına mesajını aldığımızın ve gereğini yaptığımızın huzuruyla, güveniyle, cesaretiyle çıkabiliriz." diye konuştu.

Biz İnegöl ve Bursa'nın başkanlarına bakalım. İnegöl Belediye Başkanı Alper Taban, geçen hafta İnegöl basını ile bir araya geldi. Ve çok samimi açıklamalar yaptı. Genel Yayın danışmanımız Ayhan Bayraktar ve Haber Müdürümüz Ersoy İşitmez'in de hazır bulunduğu toplantıda Başkan Taban'a tekrar aday olup olmayacağı soruldu.

Dün de Gazetemizde Bayraktar ve İşitmez'in Başkan Taban ile yaptıkları röportaj yayınlandı. Aynı soru röportajda da vardı. Başkan Taban, ilk günlerdeki emanetçi başkan algısını bayağı bir yıkmış gözüküyor. Artık bu makama devam etme niyetinde olan bir başkan profili çiziyor. Basınla, personeliyle ve halka iletişimini arttırarak yoluna devam ediyor. Başkan Aktaş ile iletişimi konusunda tespitlerimi daha önce yazmıştım. Bu konuda da eleştirileri dikkate aldığını ve müspet mesajlar verdiğini görüyoruz.

Başkan Taban özetle adayım diyor. Ancak "Partim ve teşkilatım bana görev vermediği sürece asla aday olmam" kaydıyla, Başkanlık makamında ısrarcı olmadığını vurguluyor. "Aday gösterilmezsem küsmem, gönül koymam" diyor.

"Çıkıp kendi başıma karar vermem. Teşkilatım bana görev veriyorsa, bu yolda devam etmeni istiyoruz diyorsa, siyasi büyüklerimiz bu konuda devam etmenizi istiyor diyorsa olurum ama kendi başıma aday olmam." Sözleri ile Teşkilatı uygun görürse göreve devam etme niyetinde olduğunu izhar ediyor.

Belediye Başkanlığına aday listemizde elde var bir diyoruz. Bu başlıkta bir liste yapacak olsak, şüphesiz aday listemizin başında Alper Taban var.

Listenin ikinci sırasında da; Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın karşısına Alper Taban ile birlikte çıkan ikinci isim; Nedim Bayram var. Nedim Bayram'ın da görev verilmesi halinde hazır olduğunu biliyoruz. Yine Hatrı sayılır camia ve isimlerin de kendisini teşvik ettiğini biliyoruz.

Başkan Erdoğan'ın Belediye Başkanlarında aradığı ilk özellik; tevazu sahibi olmaları. Sözlerinde bunu özellikle vurguluyor: "Bu seçimlerden sonra bana gelen raporlara baktığımızda özellikle bazı eleştiriler var ki çok önemli. Vatandaş özellikle şunu arıyor. Bu tabi ağırlıklı belediye başkanları ve milletvekilleri vesaire tevazu arıyor. 'Belediye başkanı benim dükkanıma gelip bir çayımı içmedikten sonra ben bu belediye başkanını ne yapayım' diyor. 'Seçimden seçime mi belediye başkanı veya milletvekili beni ziyaret edecek'

"Çok iyi hizmetler yapmış olabiliriz ama yeterli değildir. Yeterli olan o gönüllere girebilmektir. Gönüllere girmiyor da vatandaşına eğer tepeden bakıyorsak, hathut yapıyorsak kusura bakmayın bu millet şamar oğlanı değil. Bir oy verir iki oy verir ondan sonra kenara koyar. Bu bizim için erken fırsat olmuştur. 24 Haziran'ın fotoğrafını bu noktada çok iyi çekmemiz lazım."

Bursa'da Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş'ın bunu fazlası ile başardığını görüyoruz. Bursa için aday listesi yaptığımızda şüphesiz listenin bir numarası Alinur Aktaş'tır. Olay gazetesi yazarı Mustafa Özdal'a konuşan Başkan Aktaş;"Sayın Cumhurbaşkanımız ve parti büyüklerimiz uygun görürlerse devam etmemem için hiçbir gerekçe yok." Dedi. Başkan Aktaş da böylece niyetini izhar etmiş oluyor.

İnegöl'de de Başkan Taban, Aktaş'ı örnek aldığını sürekli vurguluyor ve son günlerde bu yönde adımlar atmaya çalışıyor.

Anlaşılan o ki bu yolda kazanmanın ilk şartı tevazu göstermek. İkinci şartı da; gönüllere girmek.