Önceki akşam twitter'da İnegöllü bir genç, Belediye Başkanı Alper Taban'ı da etiketleyerek;

"İnegöl Şehir Parkı adı, İnegöl Suriyeli Mülteci Parkı" olarak değiştirilse daha doğru olacaktır. Şuan bırakmaya devam ettikleri çekirdek, kola ve hatta alkolü ürün çöplerini yarın sabah gelin yerinde teyit edin ister, iyi aksamlar dilerim" diye yazdı.

İnegöl'de çöp konusundaki hassasiyeti belki de en yüksek isim olan Başkan Taban, bu mesajı retweet ederek, şunu yazdı: "Maalesef tüm parklarımız öyle"

Bir belediye başkanının çaresizlik ifadesi olarak kullandığı bu cümle de kısa sürede tepki çekti.

"Başkanım. İcra makamındasınız. Şikayet değil" diye yazanlar, "Başkan kendinde misin? İnegöl küçük Suriye oldu" diye ekleyenler, "Acilen çözüm bulmalısınız her yer çöp içinde" yorumunda bulunanlar oldu.

İş Suriye mevzuuna dönünce Başkan Taban da bir kaç yorum ile yanlış anlaşılmanın önüne geçti:

Önce "Temizlik evrensel bir mesele. İnsanları Suriyeli vb şekilde ayırmak doğru değil. Maalesef biz Suriyeli olmayanlar da yerlere çöp atıyoruz. Hep birlikte "temizlik" konusunun üstesinden geleceğiz" diye yazdı.

Irkçılık yapmayın diyen bir kullanıcıya da "Temizlik konusunda ' maalesef tüm parklarımız öyle dedim 'Irkçılık yapmadım, yapmam da" diye ekledi.

Başkan Taban, 2,5 yıldır aktif olarak icranın başında. 6 yılı aşkın bir süredir de Belediyede görevde. Bu işin farkındalıkla çözülemeyeceği noktasına hala gelmedi.

Ancak bir gün gelecek. Farkındalıklar, etkinlikler, yürüyüşler şu ana kadar hiç bir işe yaramadı. Bu konuda sigara izmaritlarinden oluşmuş dev izmarit heykeli ile çözülmez. Sigaradan sosyal medya anketi ile de...

Bu işin net çözümü cezadır Bir kural varsa ve bu kural kirletmemekse, o zaman kirletenlere ceza yazacaksınız.

Akşamki tartışmaya da şu yorumu yaptım:

"İnegöl'de maske takmayana ceza geldi. Maske kullanma oranı %99 a geldi. Kural koyuyor ama denetlemiyorsanız sonuç alamazsınız. Kurallara uyanların farkı olmaz.

Çöpte de böyle yapılsın bir tane çöp bulamazsınız yerde.Avrupa'da çöp atmayıp sınırı geçince pet şişeleri yere atan gurbetçiler burada ceza olmadığı için böyle davranıyor. Cezasız çöp sorunu da bitmez. Maske en güzel örnek"

İnegöl Belediyesi farkındalıklarla sadece etkinlik düzenlemiş olur sosyal medyada paylaşacak. Bu işin net çözümü zamansız çöp, sokağa izmarit, şişe, çöp, parka çekirdek atana ceza vermektir.

Bir ay sıkı bir takiple bu sorun çözülür. Bunun tepkisinden korkmaya da gerekyok. Seçimlere 4 yıla yakın bir zaman var.

Hatırlayın kaldırım işgalini nasıl çözdüğünüzü, ne tepkiler geldiğini, 1 ay sıkı takip ile İnegöl'de önemli ölçüde bu sorunu çözdük.

Çöp de farklı bir şekilde çözülmez.