Bugünlerde çok duymaya başladım: 'Gideceğim bu ülkeden; artık yaşanmaz buralarda' cümlelerini.

Hani tüm ülkeler de kucaklarını açmış, gel diye seni bekliyor ya. Hangisine karar verdin bu arada?

Sanırım Afrika ülkelerine gitmeyi düşünmüyorsun. Çin, Kore, Japonya'da okuyup yazamazsın. Türki Cumhuriyetlerde istediğin rahatlık, istediğin paralar yoktur.

Müslüman ülkelerde hep kan gözyaşı ve sorun var, zaten yönetenlerden de hiç haz etmiyorsun. ABD ve Avrupa ülkelerine yolculuk var gibi...

Ne yapacaksın gidip? Buradaki özgürlüğü, buradaki rahatlığı nerede bulacaksın Allah aşkına!

Gecenin dördünde tavuk almana hangi ülke izin verir ki? Konvoy yapan Türklere cezayı kitleyen Avusturya, ne güzel adetmiş gece gece bütün mahalleyi ayağa kaldırıyorsunuz, biz Avusturyalılar da bunu sanatsal faaliyetlerimize alalım demez herhalde.

Sonra evden çıkan molozları istediğin dere kenarına çuvallarla bir gece operasyonunda atıveriyorsun. Almanya'da bunu yapmaya kalk bakalım.

Fatura fiş kesmiyorsun, kesersen vergi çıkarsa ödemiyorsun, bir bakmışsın af çıkmış onunla yırtıyorsun. İngiltere'de bu rahatlık, bu güzellik nerede?

Gecenin bir vakti suları aka aka çöplerini evin önüne çıkartıyorsun. Kimse sormuyor bugün çöp kamyonu geçer mi geçmez mi? Bu rahatlık var mıdır İspanya'da, İtalya'da?

Yayalara yol vermek yok, kırmızı ışıkta geçsen mobese görmediyse rahatsın, yolun ortasına arabanı park et idare et be polis abim, bir sigara alıp çıktım deyip omzuna iki dokun kurtardın. Var mı bu kadar çok güzel hareket Hollanda'da?

Devletin arazisine yap tek katı, her ay bir kat daha çık. Sonra da imar affıyla al tapunu. Depremde yıkılırsa Allah'ın takdiri de, geç. Bu inançla yaşayabilir misin Portekiz'de?

Sokağa çöp at, tükür, izmarit bırak. Ne karışan var, ne de bir tepki veren. İsviçre'de utanmadan bir de şikayet edenlerle uğraşacaksın. Ne işin var oralarda, buradaki özgürlüğü nerede bulacaksın?

Kurallar çiğnenmek içindir diye bir tarafından laf uydurmuş bir milletiz biz. Kuralların takır takır işlediği ülkelerde gezerken imreniriz de yaşayamayız.

Sen oralarda yaşamak yerine neden burada onlar gibi yaşamayı denemiyorsun? Kurallara neden hep direniyorsun?

Değişime kendinden başla. Zira o kaçıp gitmekten çok daha kolay.