Türkiye'nin olduğu gibi İnegöl'ün de gündemi FETÖ operasyonları... Geçtiğimiz hafta özellikle iş adamlarına yönelik gerçekleşen operasyonlarla birlikte hemen hemen her yerde kimlerin; neden gözaltına alındığı konuşuldu.
Gözaltına alınanlar kadar alınmayanları da konuştuk. Operasyonun 8-9 kişi ile değil; daha büyük çaplı olması bekleniyordu. Ama herkes kimlerin içeri alınması gerektiğini, kimlerin tutuklanıp; serbest kalacağını hatta verilecek cezaları bile belirlemiş durumda aslında.
Bu noktada gazetecilerin de duruşu tartışılıyor. İnegöl basını sınıfta kalmış çünkü isimleri XYZ diye kodlamış; açık açık yazmamış. Oradan yola çıkarak da bizlerin ekonomik ilişkileri sorgulanmış, sosyal medyada yorumlar sıralanmış.
Bizim Genç Gazete olarak tarzımız şudur; Genel Yayın Yönetmenimiz Ömer Şen, ısrarla her adli olayda bize şunu söyler: "Kaza yapan, bıçaklayan, bıçaklanan, intihar eden, tutuklanan vs. kimse, birilerinin kardeşi, babası, oğlu, kızı... İnegöl gibi bir çok insanın birbirini tanıdığı bir yerde o insanları mağdur etmeye hakkımız yok. Haberi yaparken; kendi akrabanızmış gibi düşünün"
Biz bu politikayı benimseyerek adli vakalara baktık, bakıyoruz. Bu konuda hassasız. Hassas olmaya da devam edeceğiz. Gözaltına alınan 12 kişiden 5'ini tanımıyoruz bile. Onlarla hiçbir ekonomik ilişkimiz de yoktu. Tutuklanana kadar yine isimlerini vermedik. Tanıdık yada tanımadık ayrımı yapmadık.
Şunu unutmamak lazım; bir kişi, suçluluğu kesin hükümle sabit oluncaya kadar, suçlu sayılamaz. Bunun kararını da gazeteciler veremez. Mahkeme verir. Doğal olarak biz gazeteciler, bu kişilerin isimlerini tutuklanana kadar yazmadık.
Tutuklandıklarında da fotoğraflarını yayınlamadık. Tutuklu olan kişilerden birisi sizin kardeşiniz, oğlunuz, yakınınız olsa ve kelepçeli haliyle görseniz ne hissedersiniz. Bize teşekkür mü edersiniz; yoksa küfür mü? Bu konuda elinizi vicdanınıza koyun.
Biz birileri tatmin olacak diye haklarında hüküm dahi belli olmamış isimleri açık açık yazıp; onları mutlu edemeyiz. Bu meslekte basın etiği dediğimiz bir kavram var ve İnegöl basını bu süreçte çok doğru bir sınav verdi.
Başta gazetemiz olmak üzere Yıldırım Gazetesi'ni, Haber Yorum ve Okur Gazetesi'ni, Süper Kanal ve Kanal 16'yı, E-İnegöl ve İnegöl Online sitelerindeki tüm dostları kutluyorum. Kimsenin gazına gelip; suçlu olup olmadıkları, hatta tutuklanıp; tutuklanmayacakları belli dahi olmayan isimleri açık açık yazmadılar. Tutuklamadan sonra da isimleri kamuoyu ile paylaştılar.
O çocuklar 3 gün sabah 9'dan gece 12'ye kadar adliye önünde nöbet tuttular. Kamuoyuna doğru bilgi vermek için. Basın etiği kurallarına da uyarak doğru zamanda isimleri kamuoyu ile paylaştılar.
Emeğe saygı lütfen. Bu işi doğru şekilde yapan ve en kısa sürede sizlerle bu bilgileri paylaşanlara haksızlık etmeyin. Tek isteğimiz bu.