Bir eğitim öğretim yılının sonuna daha gelindi, hasat toplama zamanı. Her çabanın sonunda öyle ya da böyle muhakkak bir hasat toplama söz konusu. Mesele hasat verimli mi, değil mi?

Yan yana iki ayrı tarlaya aynı ürün ekildiğinde bile ilacının, gübresinin, suyunun, düzenli verildiği, çapasının düzenli yapıldığı tarlanın ürününün daha verimli olduğu; ilacının, gübresinin, suyunun, düzenli verilmediği, çapasının düzenli yapılmadığı tarlanın ürününün ise verimli olmadığı gözlemlerimizden ve uygulamalardan belli olmaktadır. Kısacası ne kadar zahmet, ne kadar emek var ise o kadar rahmet, o kadar verim ve başarı elde edilmekte.

Yılsonunun geldiği şu günlerde 8. Sınıf öğrencileri LGS' ye girdiler, 12. Sınıf öğrencileri ise bu hafta sonu YKS'ye girecekler. Bunun dışında yıl içinde ise bazı öğrenciler okul içi ve okul dışı sosyal, kültürel ve sportif faaliyetlere katıldılar. Emek veren, gecesini gündüzüne katarak çalışan öğrenciler kaliteli ürün elde etmeye başladı, emek vermenin devamlılığı sağlandığı süreç içinde bu başarı sürmeye devam edecek.

Şube müdürlüğü yaptığım 2013 yılında matematik ve Türkçe alanında öğrenciler arasında bir farkındalık oluşturmak, ilçemizin başarısını daha üst seviyelere çıkarmak amacıyla ortaokul öğrencileri arasında Türkçe ve matematik alanında olimpiyat mantığı ile her yıl tekrarlanacak yarışmalar yapılmasına karar vermiştik.

Bu uygulama şube müdürlük görevimden ayrılıncaya kadar devam etti. Şube müdürlük görevinden ayrıldıktan sonra görevi devir alan şube müdürleri de bu yarışmanın yapılmasına devam ettiler. Demek ki yaptığımız örnek bir uygulama olmuş olacak ki hala yapılıyor, emeği geçenlere teşekkür ediyorum.

İNEMAT: İNEGÖL MATEMATİK VE TÜRKÇE YARIŞMASI.

İNEMATO: İnegöl Matematik ve Türkçe Olimpiyatları

Şube müdürlük görevindeyken İNEMATO' da matematik bölümünde olimpiyat mantığında üst düzey sorular soruluyordu. Türkçe bölümünde ise 100 temel eserden seçilen 10 kitabın okutulması sağlanıyordu. Öğrencilere, okudukları 10 eseri anlayıp anlamadıklarını, okudukları hakkında yorum ve analiz yapabilecek düzeyde olup olmadıklarını belirlemek amacıyla sorular soruluyordu. Türkçe alanında öğrencilerde test çözme becerisini ölçmek yerine, okuduğunu anlayan, yorum yapan, analiz eden, okuduğundan zevk alan öğrenci kitlesinin oluşması hedefleniyordu. Bununla okullar ve öğrenciler arasında güzel bir rekabetin oluşması sağlanmış oluyordu.

2022 yılında İNEMATO yerine İNEMAT kavramı kullanıldı. Yarışmada hem matematik hem de Türkçe alanında olimpiyat mantığı ile sorular soruldu, 100 temel eserden seçilen 10 kitabın okunarak bunlardan sınav yapılması uygulamasından vaz geçildi, Türkçeden de test usulü yeni bir anlayışla yarışma düzenlendi. Bu yeni anlayışın da yine rekabeti ve başarıyı perçinleyeceğini düşünüyorum.

Kuruculuğunu yaptığım bu yarışmaya eğitim kurumu yöneticisi olarak öğrencilerimin katılımını sağlamak farklı duyguların oluşmasına neden olduğunu belirtmek istiyorum. Öğrencilerim, 1 birincilik kupası ile birlikte 1 bisiklet, grup olarak matematik ve Türkçe puanlarının ortalamasına göre hem 7. sınıflarda hem de 8. sınıflarda ilçe üçüncülüğünü elde ederek, 2 Plaket, 2 altın, 3 bronz madalya almayı başardılar. Öğrencilerimle birlikte bende ödülümü almak için sahneye davet edildim ki bana göre bu en keyif verici bir durumdu.

Öğrencilerin matematiksel düşünebilmelerine, okuduğunu anlayabilmelerine, anladıklarını sorgulamalarına, analiz edebilmelerine ve bu becerilerin gelişmesi için çaba gösteren öğretmenlere teşekkür ediyorum. Ayrıca İNEMAT yarışmasının yapılmasını sağlayan İlçe Milli Eğitim Müdürlüğüne ve komisyonda görev alan komisyon üyelerine, kurumlara güvenip çocuklarının yarışmalara katılmasına izin veren öğrenci velilerine, konforlu yaşamlarından vazgeçerek yarışmaya katılım sağlamak için çaba gösteren öğrencilere teşekkür ediyorum.

Bütün bunlar bize başarının bir emek olduğunu göstermiyor mu?

ÖZER YILMAZ