Gerek ilmi hayata katkıları gerekse önemli görevlerdeki başarısıyla mümtaz bir kişi olan Baldırzade Selisi Şeyh Mehmet Efendi'nin kendi adını verdiği ve yine Baldırzade diye tanınan oğlu Derviş Mehmet Efendi'dir. 1610 yılında doğmuştur. Babası Bursa'da müderris olduğundan ilmi bir çevrede yetişmiştir. Babası gibi müderris olmuştur. Bir süre Bursa'da müderrislik yaptıktan sonra Konya, Trablusşam, Kayseri kadılıklarında bulunmuş kendisine felç gelmesi üzerine emekliye ayrılmıştır. Geçimini temin için İnegöl Kazası'nın maişeti tayin edilmiştir. Eşi Beyhanım, seyyid bir aileye mensuptur. Bu yüzden anneleri sebebiyle oğulları "seyyid" kızları şerife diye adlandırılmıştır.

Kaynakça : Uludağ Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi 2008, cilt 17, sayı 2, sayfa 573, bgc.org.tr/ ansiklopedi/baldırzade-dervis-mehmet-efendi

BALİ BEY

Hamza Bey oğlu Mehmed Bey'in oğludur. Bursa'lıdır, ümera'dandır. Dedesinin vakıf'larının mütevellisi idi. İnegöl'ün Edebey Köyünü padişah kendisine mülk olarak vermiş o da Yenişehir'de bina ettiği camisine ve imaretine vakfeylemiştir. O vakit Edebey köyünün 40 hanesi vardı. Ayrıca bu köyde değirmeni ve pirinci dahi vakfeylemiştir. 1493 yılında vefat etmiştir. Bu cami için yine inegöl'deki Yenice Köyü ile Bursa'daki Bali Bey Hanını da vakfeylemiştir.

Kaynakça : bgc.org.tr/ansiklopedi/balibey, Bursa Ansiklopedisi c.1,s.260

ŞEHİT ÜTĞM.KAMİL BALTACI

Şehit Üsteğmen. 1977 İnegöl doğumludur, aile daha sonra Bursa'ya taşındı. 14.04.2005 tarihinde Şırnak J.Komd.Özel Harekat Taburu'nda kutsal mesleğini yerine getirirken Şırnak-Bestler Dereler Mevkiinde icra edilen Dereler-2 operasyonu esnasında terör örgütü ile girilen çatışmada şehit olmuştur. Cenazesi Bursa-Osmangazi Pınarbaşı Askeri Garnizon Şehitliği'ne defnedilmiştir. 28.06.2005 tarihinde Devlet Övünç Madalyası ile Ödüllendirilen 47 Jandarma Personeli Şehidimiz arasında yer aldı. Siirt Merkez'de bir caddenin adı Şehit Kamil Baltacı Caddesidir. Siirt-Şirvan İlçesinde bir ortaokulun adı Şehit Jandarma Kıdemli Üsteğmen Kamil Baltacı Ortaokuludur.

Kaynakça : 20.04.2016 tarihinde İnegöl Askerlik Şube Başkanı Kerim Kazanasmaz ve Astsb.Üstçvş. Bayram Çelikoğlu ile görüşüldü.