Bahar mevsimi geldiğinde ilk aklıma gelen kavram ahiret oluyor. Neden ,diyeceksiniz. Çünkü kupkuru adeta odunlaşmış ve neredeyse hiçbir canlılık belirtisi kalmamış olan ağaçların renga renk çiçekler açtıklarına şahit oluyoruz.

Bu manzara bizlere öldükten sonra dirilişin ne kadar gerçekçi olduğunu gösteriyor. Yasin suresinin 78 ve 79. ayetleri bu gerçeği bize şöyle anlatıyor;

“Kendi yaratılışını unutarak bize karşı misal getirmeye kalkışıyor ve ’şu çürümüş kemikleri kim diriltecek?’diyor’,’De ki:Onları ilk defa yaratmış olan diriltecek.Çünkü O (Allah),her türlü yaratmayı gayet iyi bilir.’

Şunu biliyoruz ki ilk işler zordur. Yeni bir eve taşınırken eşyaları yerleştirmede zorlanıyoruz,ama aynı evin eşyalarını toplayıp tekrar yerleştirirken hiç zorlanmadığımızı hepimiz biliyoruz.

Yüce Allah Kur’an’da bizlere 3 hayattan bahsediyor. Bunlar:Anne karnındaki hayat,dünya hayatı ve sonuncusu olan ahiret hayatıdır.’Siz ölü iken(yok iken yaratıp) sizi dirilten(dünyaya getiren) Allah’ı nasıl inkar ediyorsunuz?Sonra sizi öldürecek (öleceksiniz) ,tekrar sizi diriltecek ve sonunda O’na döndürüleceksiniz’(Bakara -28).

Yüce Rabbimiz bir sonraki hayatı göstermek için bazı ipuçları koymuştur. Örneğin anne karnındaki bebeğin ağzı var,kulakları var ,elleri,ayakları var,ama orada işe yaramıyor.Bizlere adeta : ‘Bak ey kulumBu organlar burada işine yaramıyor diye, sakın boşa yaratıldı deme, gideceğin sonraki hayatın hem varlığının ispatıdır,hem de bu organlar orada işine yarayacak ve bütün bunları orada kullanacaksınız’ mesajını veriyor.Anne karnındaki bebek eğer düşünebilseydi dünya hayatının varlık ipuçlarını kendi üzerinde görebilecekti.

Aynı şekilde şu dünya hayatında da üzerimizde ahireti gösteren ipuçları vardır.
Kuran’da çok geçen ’METAÜN KALİLÜN’ (tadımlık) kavramı bunun ispatıdır.Yani ebedi hayat olan Cennet hayatından bazı küçük örnekler(mesajlar) vardır insan yaşamında.Bir kaç örnek verelim.:

1.Mesaj, sağlık:Ebedi sağlık ancak cennette mümkündür.Dünyada bizlere 15-20 senelik bir tadımlık verilmiştir.Belli yaştan sonra yaptığımız ilk tahlilde bazı değerlerin(şeker.kolestrol,tansiyon,kalp) bozulduğunu görünce adeta Rabbimizden;

-’Ey kulumSağlığın tadına baktın güzeldi değil mi?Her şeyi yiyebiliyordun,yeter ki dişine göre olsun bana mısın demeden saldırdığın o sofralardan artık biraz uzak dur,devamını istiyorsan dünyada artık mümkün değil,asıl yer Cennet, oraya hazırlan’ mesajını alıyoruz.Ne mutlu o mesajı okuyup anlayana.

2.Mesaj gençlik:Her insan genç kalmak ister.En verimli olduğu,hayatın tadının alındığı yorgunluğun hissedilmediği dönem.Ancak 15-20 yıl sonra(çocukluk yılları hariç) bakıyorsunuz ki sizleri uçurarak götüren ayaklarınız’ artık seni zor taşıyorum’ dercesine ağrı ve sızılarla isyan etmeye başlar.Gözler,kulaklar ,eller dudaklar aynı şeyi seslendirmeye başlarken yine aynı mesajı duyarsın..’Ey kulum devamı Cennette’

3.Mesaj güzellik: Bir çiçek gibi olan bakmaya doyulmayan o yüzün çizgilerle buruşmaya başlayınca,o güzelim saçlara kar yağmaya başlayınca, yine aynı mesajı duyacaksın.Hz.Ömer (ra) sakalına düşen beyaz kılı fark edince kendisine her gün gelip ölümü hatırlatan adama’artık gelmene gerek yok bu kıl bana hatırlatıyor ’demişti.

4.Mesaj insandaki ebedilik isteği:Hiçbir insan ölmek istemez.İnsanın yaptığı işlere bakın sanki dünyada ebedi kalınacakmış gibi türden işlerdir.

5-.Mesaj.İnsan az yorulup çok rahat etmek ister.

6-Mesaj:İnsan üzüntü istemez,mutlu anların bitmesini istemez.

7-Mesaj:Bütün hizmetlerin ayağına gelmesini ister.

8-Mesaj:Hiç bir işinin aksi gitmesini istemez, sevdiği insanlardan ayrılmayı istemez.v.b

İşte bütün bunlar ve benzeri isteklerimiz ahiretin varlığının insan üzerindeki ip uçlarıdır
Kur’an-ı Kerim de: “Kesin olarak inananlar için yeryüzünde ayetler (alametler) vardır. Kendi nefislerinizde(üzeriniz) de öyle. Görmüyor musunuz.? (Zariyat-20,21)
Abdulvasih DURAN