Dünyanın ikinci büyük havacılık festivali 17- 22 Eylül 2019 tarihlerinde İstanbul'da Atatürk Hava limanında yapıldı.

'Ayakları yere basmayan ilk festival' sloganıyla dimağımızda yer bırakmaya çalışan TEKNOFEST, "Uçan Araba Tasarım Yarışması, Akıllı MekanlarHackathon Yarışması, İnsansız Sualtı Sistemleri Yarışması, Roket Yarışması, Savaşan İHA Yarışması, Robotik Fetih 1453 Yarışması, Yapay Zeka Yarışması, Mini Jet Radyal Kompresör Tasarım Yarışması, Sürü İHA Yarışması, İnsansız Hava Aracı Yarışması, Model Uydu Yarışması, Efficiency Challenge Robo Taksi Yarışması, İnsanlık Yararına Teknoloji Yarışması, Robotik Yarışmaları, Turbo Fan Motor Tasarım Yarışması, Hackİstanbul, Travel Hackathon, World Drone Cup ve TakeOff yarışmaları." İle katılımcıların ilgisini çekmeye çalıştı.

TEKNOFEST' e öğrencilerimle katılmak, onlarla yeni teknolojileri ve ana rahminde olan teknolojileri yerinde görmek çok heyecan vericiydi. Proje üreticilerle birebir görüşmek, bu projeleri okulumuzda da yapalım istekleri öğrencilerimiz ve bizler için çok anlamlıydı. Hele hele Solo Türkü, Türk Yıldızlarını, Rusya Hava KuvvetleriAkrobasi Timinicanlı canlı izlemek festivale daha bir canlılık katmış, adrenalin tutkunları için bulunmaz bir an ve mekan oluşturmuştu.

Festivallerden, düzenlendiği sektörün öncülüğünü yapması, o sektörün paydaşlarının yeni gelişmeleri takip etmesi, takip edenlerin vizyonuna olumlu yansımalar yapması beklenir. Bu beklenti ilçemizde ki yöneticileri de etkilemiş olacak ki ilçemizden de bu festivale katılım yoğun bir şekilde oldu. İlçe Belediyemiz, Gençlik Merkezi, bazı devlet okulları ve bazı özel okullar da bu festivale katılımcı gönderdi, görev yaptığım eğitim kurumu da katılım sağladı. Festivale katılımcı gönderen kurum, kuruluşları tebrik etmek gerekiyor, çünkü bu festivale katılım isteği bir beklentinin ürünü, bir kaygını ürünü. Bu beklenti ne? Bu kaygı ne?

Beklenti, 'İstikbal göklerdedir.' Sözünün ülkelerin yaşam savaşlarının bel kemiğini oluşturuyor olması. Bu beklentiye uygun Türk gençliği değerlerine sahip çıkma adına her türlü ahval ve şerait altında yeni projelere imza atabilme, atalarının omuzuna yüklediği sorumluluğu yerine getirme, olarak tanımlanabilir. TEKNOFEST ile ülkemizi yüksek teknoloji, havacılık ve uzay alanlarında zirveye taşıyacak gençlerimizin gönlünü ortaya koyarak çalışmalarıyla toplumsal bir dönüşüme katkı da bulunması beklenmekte.

Kaygı, 'Biz her şeyi gençliğe bırakacağız... Geleceğin ümidi, ışıklı çiçekleri onlardır. Bütün ümidim gençliktedir. Ey yükselen yeni nesil, gelecek sizindir. Cumhuriyeti biz kurduk; onu yükseltecek ve sürdürecek sizsiniz.' Ülkemizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ün bu kayısı zaman geçtikçe daha iyi anlaşılıyor. Gençliğin gelecek beklentisi, değerlere sahip çıkma isteği gün geçtikçe azalıyor. Gençlik ülkemizin gelişimini değerleri üzerine kurgulayabilmelidir. Belki o zaman atasının kaygılarını giderebilmiş olacaktır.İnanıyorum ki ülkemizin tam bağımsız ve müreffeh yarınlarına varmak ve milli teknoloji hamlesinin devam etmesi, gençliğimizin tablet ve telefonlarda sabahlara kadar oyun oynamasında değil, laboratuvarlarda sabahlamasına bağlı olacaktır.