Geçen sabah her sabah yaptığım üzere, dünya piyasalarını okurken business insiderdaki bir haber dikkatimi çekti. Haber The UK, GermanandItalianeconomiesarealltanking at thesame time başlıklı bir haberdi, mefhumu birleşik krallık Alman ve İtalyan ekonomileri aynı zamandakıyıya vurdular manasındaydı..
Haberin devamında Avrupa'nın en büyük ekonomik motorlarından üçü - İngiltere, Almanya ve İtalya'nın krizden aynı anda etkilenmeleri dikkat çekici olarak değerlendirilmiş. Zira Euro bölgesi büyümesi ikinci çeyrekte "korkunç" görünüyor, Pantheon Macroeconomics'in, 22 Temmuz tarihli bir raporunda, "öncelikle Alman büyümesinde yaşanan bir çöküşten dolayı" bu şekilde olduğu kanaatihasıl olmuş. Ekonomistler, Fransa ve İspanya'nın "esnek" ekonomilerine rağmen "İtalyan ve Alman GSYH'mdeki düpedüz düşüş riskleri" görüyorlar diye de anlayabiliriz.Şeklinde bitirmişti. Bende hep iç ekonomik dengelerdeki şaşma ve resesyonendişelerine Avrupa'da da benzer bir durum var kabilinden paylaştığımda değerli bir dostumuz cevap döndü. Aslında aklına takılan bir soru bir bilinmezlik vardı anlaşılan. Kıymetli bir soru cevaplı yazıştık, benzer bir alanda merak edenlerin istifadesine sunmak isterim. Dostumun sorusu şöyleydi.
-İtalya 3 yıldır krizin eşiğinde diye biliyorum. Çok uzun süredir Almanya birliğin tek lokomotifi gibi birşey. Zaten İngiltere birliğin artık negatif yönde ilerlediğini gördüğü için brexiti başlattı. Bunlar tamam ama Avrupa birliği tam olarak neden kötüye gitmeye başladı bunu anlayamıyorum. 5 sene öncesine kadar her şey yolundaydı. Siz tam ekonomik nedenini biliyor musunuz? Şeklindeydi.
Buna;- değerli dostum, bu soruya birçok yerden cevap vermemiz mümkün dedim aslında fakat belli başlı sebep olarak artık küreselciler tarafından güçlü bir Euro birliğinin düşünülmemesi diyebiliriz. Yıllar yılı tek Almanya'nın € Euro'yu sahiplendiği aşikar. Bundan İtalya'nın ve Fransa'nın zaman zaman şikayetlerinin olduğu da dile getirildi. Zira tek üretici devlet Almanya kaldı neredeyse bunun dışında üretimde UK dahil kimse yer almıyor. Otomotiv de UK çok etkisiz bir Pazar payına sahip, İtalya'da da benzer bir durum var. Üretim maliyetleri arttıkça da durum daha iyi olmayacak. Ama üretimde yoksanız bu piyasalarda yer almanız, mücadele etmeniz imkansız dedim. İşçilik ücretleri yükseldi, bu ülkelerde refah yükseldi, refah yükseldi, artan refahla işçilik ücretleri de belli bir seviyede takıldı, buna rağmen en makul fiyatlarla hızlı bir şekildeüretebilen Çin ve gelişmekte olan ekonomilerle Euro bölgesinin rekabet şansı kalmadı. Endüstri 4.0 aslında buna tuz ve biber olmaya da hazır bir dönüşüm. Endüstri 4.0 düne kadar bazı sektörlerden çekilen ülkeleri tekrar üretime ve rekabete sokabilir zira uzun yıllar Asya Bloğu ile rekabet edemeyen Almanya bile şimdi mobil cihaz üretimi ile (Siemens) rekabete soyunuyor. Endüstri 4.0 aslında alanında rekabet tanımayan ağır nitelikli alman sanayisini hem bir yerlere getiriyor hemde başka ülkeleride işin içine markete sokarak zayıflatmaya tahtından indirmeye kısacası dönüşümle katma değerli üretimin de sonunu getirmeye geliyor dedim.
Bu sefer dostum; -Peki Almanya birliğin tek hükümdarı konumundaysa Almanya'da neden resesyon yaşanıyor. Ülke içi üretimde işçilik maliyetleri diğer ülkelere göre daha yüksek olduğu için mi? Mesela Çin ile üretimde baş edemediği için mi? Diye bir adım daha konuyu açmamı istedi.
Ben de Şuan Almanya'nın lokomotif sektörleri yavaş yavaş atıl duruma geçecek. Endüstri dönüşüyor. Elektrikli araba ile Almanya tahtından indi. İyi bir pil kombinasyonu ile her ülke kendi aracını yapabilir duruma geldi. Yakın zamandaİskandinavları daha rekabetçi ürünlerle pazarda pay alırken göreceğiz dedim. (DEVAM EDECEK)