Merhaba, Uzman Diyetisyen Ayça Alara Aycan'ın hazırladığı 'Hamilelikte beslenme' konusunun son bölümü ile devam ediyoruz. Geçtiğimiz hafta Vitamin ve minerallerde

KALSİYUM: Bebeğinizin kemik, iskelet ve diş yapısı gelişimi ve annenin kemik kütlesinin korunumu için kalsiyum gereklidir. Süt ve süt ürünleri, peynir, yoğurt, pekmez, kuru baklagiller, koyu yeşil yapraklı sebzeler kalsiyum kaynaklarına örnektir.Gebelik ve emzirme döneminde günlük kalsiyum ihtiyacı 1300 mg/gündür.

ÇİNKO: Bebeğin hücre büyümesi ve beyin gelişimi ve vücut proteinlerinin yapımı için çinko önemli rol oynar. Kırmızı et, deniz ürünleri, süt ve süt ürünleri, yumurta, yağlı tohumlar çinko kaynaklarımıza örnektir. Fazla demir alımı, çinko emilimini engelleyebilir. Takviyelerinizi doktorunuz kontrolünde düzenlemenizi öneririm.

B12 VİTAMİNİ: Gebelik sırasında DNA sentezinin yapılabilmesi için B12 vitaminine ihtiyaç vardır. Süt, yoğurt, peynir, et gibi hayvansal kaynaklı besinler B12 bakımından zengindir. Hazırlama ve pişirme yöntemi ile kayıplar olmamasına dikkat etmeliyiz.

D VİTAMİNİ, kalsiyum ile birlikte çalışarak bebeğin kemik ve dişlerinin gelişi-mini destekler. Deri ve göz sağlığı için de çok önemlidir. Somon, tuna, sardalya gibiyağlı balıklar, karaciğer, yumurta D vitamini içerir. Ancak günlük beslenme ile D vitamini eksikliğini gidermek güçtür. Kan tahliliniz ile D vitamini seviyenizi öğrenebilir ve gerekiyorsa doktor gözetiminde takviye kullanabilirsiniz.

SU sağlıklı beslenmemizin temelini oluşturur. Vücudun ve hücrelerin fonksiyonlarını yerine getirebilmesi adına su büyük bir rol ile sahneye çıkar. Hamilelik, emzirme hayatın her evresinde günde en az 2 litre su içmeyi unutmayın!

Rengarenk bir beslenme hayal edelim!Besin ögelerimizi tanımış olduk. Öğünlerimizde karbonhidrat, yağ, protein, vitamin, mineral...Tüm besin ögelerimize sağlıklı seçimler yaparak yer verelim, rengarenk bir tabak oluşturalım. Çeşitlilikten korkmayalım.

Doymuş yağ içeren ürünler, çok yağlı yiyecekler, kızartmalar, eklenti şekerli gıdalar, yüksek tuzlu yiyecekler ve paketli gıdalara temkinli yaklaşın, mümkün olduğunca azaltın.

Yiyeceklerin kaliteli besin içeriği kadar, nasıl hazırlandığı ve hangi koşullar altında saklandığı da çok önemlidir. Gıda zehirlenmelerinden korunmak adına yiyeceklerin doğru yöntemler ile hijyenik ortamlarda hazırlandığından emin olun.

Hamilelik döneminde tüketilmemesi gereken besinler:

-Listeria bakterisi içerebilecek yumuşak ve küflü peynirler, filizlenmiş gıdalar,şarküteri etleri, hazır ya da açık büfe salata barlarından yiyecekler.

-Salmonella bakterisi içerebilecek olan çiğ yumurta,

-Midye ve kılıç balığı gibi yüksek miktarda civa içeren balıklar

-İçeriğinden veya hijyeninden emin olmadığımız tüm yiyecekler.

Tüm güzel anne adaylarına sağlıklı, huzurlu bir gebelik ve bebeklerini sağlıkla kucaklarına almalarını dilerim! Sorularınızı [email protected] mail adresime gönderebilir, İnstagram da aycainwonderlandprofilimden takip edebilirsiniz. Sağlıklı günler..