Dünya üzerinde her toprak ve her millet aynı değerde değildir.Selçuklu ve Osmanlı Allah'a layık işler yaptığı için, semalarında ezanlar yankılandırmaya topraklar fethettiği için çok değerli. Selçuklu ve Osmanlı peygamber sevdasını başlar üstünde taşıdığı için çok değerli. Allah yasası Kur'an'a ve şeriata koşulsuz bağlı olduğu için çok değerli.

Selçuklu ve Osmanlı Allah yolunda cihada çıkıp Anadolu'yu ve Balkanlar'ı islamla şereflendirdiği için çok değerli. Yayıldığı üç kıtayı camilerle, minarelerle doldurduğu için, Semasında ezanlar yankılandırmaktan geri durmadığı için çok değerli. Osmanlı içinde Kur'an okunan medreseler inşa ettiği için, Türk İslam kültürünü üç kıtaya yayıp layığıyla yaşanır kıldığı için çok değerli.

Anadolu toprakları bağrında İshak Paşalar, Mevlanalar, Hacı Bektaş Veliler, Yunus Emreler, Hacı Bayram Veliler, Ahmet Yeseviler, Emir Sultanlar, Eyyüb Sultanlar barındırdığı için çok kıymetli. Anadolu toprakları bağrında İbni Sinalar, Mimar Sinanlar, Fuzuliler ve de Bakiler yetiştirdiği için ve onlardan sonra bu topraklarda doğan evlatlarına büyük insan olmanın sırlarını dua dua esen yellerde muştuladığı için çok kıymetli.

Eğer ki bir Müslüman kendisine benzeyeceği örnek arıyorsa, Sahabeye benzemek için de birbiriyle yarışabilir. Hz Ebubekir'e, Hz Ali'ye, Hz Ömer'e, Hz Osman'a benzemek için de birbiriyle yarışabilir. Bir Müslüman Selçuklu'ya, Osmanlı'ya benzemek için de birbiriyle yarışabilir. Hz Ömer olmak değerlidir.

Ama İstanbul'lar fetheden bir Fatih Sultan Mehmet olmak da Allah katında çok kıymetlidir. Bir Hz Ebubekir olmak önemlidir. Ama Mekkeler, Medine'ler, Kabe'ler anahtarı alan Filistin'i alıp, Kudüs'te üç dine de hoşgörüyle kapılar açıp yaşam hakkı tanıyan nefesler aldıran, Sina Çölleri geçip Yusuflar Musalar emaneti Mısır'ı alıp Osmanlı'nın ilk Halife'si olma ünvanını taşıyan, kutsal emanetleri İstanbul'da gözü gibi koruyarak saklayan bir Yavuz Sultan Selim olmak da çok kıymetlidir.

Alparslan olup Anadolu kapılarından islamla giriş yapmak, Haçı indirip Hilal'i nurlandırmak da şereftir. Kılıçarslanlarla, Melikşahlarla, Keykubatlarla adım adım Anadolu'yu sil baştan İslamla ve Türklükle yoğurup Osmanlarla, Orhanlarla, Muratlarla at sırtında cihatlara koyulup
Fatihlerle Selimlerle, Kanunilerle Avrupa Asya, Afrika yollarına ordularla sürülüp, Sınırdan sınıra Cihat atı koşturup Allah sancağı ve yaradan adı taşıyana aşkla bağlanana benzemeye çalışmakta şereftir.

Gittiği her yere ezanı ve mehteri taşıyana benzemeye çalışmak da çok değerlidir. Abdülhamit olup yedi düveli dize getirmeye çalışan,
Kanla alınan toprak kanla verilir diye yahudiye Kudüsler yedirmeyen,
Abdestsiz yere ayak basmayan Abdülhamit Han'a benzemeye birbiriyle yarışmak da çok değerlidir.

Vahdettin olup İstanbul'dan semasında ezanın okunmadığı bir küfür memleketine zorla sürgüne gönderiliyorken, Göndereceksiniz göndermeye bari müslüman bir beldeye sürgün edin karımı, kızımı, çoluğumu çocuğumu, aile efradımı ve hizmetlimi ecnebi diyarlarda biçare koymayın iç çekişiyle sürgününe metanet yetirmeye çalışan, Ricasını dikkate almayanlarca ecnebi bir memlekete sürgüne yollanırken en ufak bir serzenişte bulunmayan, üzgün ve küskün, sürgün ve düşkün yanımda giderken okumaya bir Kur'an-ı Kerim verirseniz ricasında bulunan,
Dışı altın işlemeli bir kabın içinde gelen Kur'an-ı Kerim'i alan ve tepki göstermez bir sükutla sürgününe yollar alan milletine ah etmeyen, dua eden Vahdettin Han'a benzemeye yarışmak da çok önemlidir.

O Vahdettin Han ki aylar sonra İstanbul'a postayla bir paket gönderir
Paket açılır ve içinden altın işlemeli Kur'an-ı Kerim kabı çıkar
Ve yanına bir not iliştirilmiştir. O notta " Bu altın işlemeli Kur'an kabı devlet malıdır. Yerine iadesi rica olunur." yazılıdır. İşte o Vahdettin Han gittiği sürgün memleketinde yokluk içinde bir hayat sürmesi reva görülen
İşte o Vahdettin Han vatanına, milletine ve ümmetine bağlılığından asla ödün vermeyen, Milletine ah etmeyen dua eden, İşte o dirayetli Abdülhamitlere, o metanetli Vahdettinlere benzemek için birbiriyle yarışmak da çok kıymetlidir.

Allah Kudüsleri, Mekkeleri, Medineleri, Anadolu'yu, Endülüs'ü ve diğer geri kalan tüm islam beldelerini korusun. Allah yarattığı tüm beldelerin islamla ve ezanla şereflenmesini nasip eylesin. Allah peygamberlere, sahabelere ve ecdada layık torunlar eylesin inşallah, biiznillah. Amin.