Dönem dönem finansal yatırım araçlarının getirilerini paylaşıyoruz. Özellikle yılsonlarında bu hesaplar daha fazla yapılıyor. Birikimlerini değerlendirenler ya da daha ticari olarak yatırım araçlarını değerlendirenler senelik bazda nerede olduklarını görmektedirler.

Dolar bazında %50 develüasyon yaşamamızın ardından yabancı para mevduatlarında artış fazlaca yaşanmış ve dolar bir güvenli liman olarak görülmüştü. Aslına bakarsak dolar bazında hareketler kısa dönemli değerlendirildiğinde belki o şekilde ancak uzun döneme indirgediğimizde öyle olmadığını görebiliyoruz.

Küresel olarak yaşana durgunluk ve ülkelerin ticari endişeleri ülke Merkez Bankalarını parasal genişlemeye zorladı ve hemen hemen tüm Merkez Bankaları faiz indirimleri ile parasal genişleme hamleleri yaptılar. Hal böyle olunca hakim para birimlerinde uluslararası anlamda düşüşler yaşandı ve paritelerde dolara karşı değerlenmeler yaşandı. Ülkemizde de gördüğümüz üzere birçok hareketli gündeme rağmen yabancı para tarafında hızlı yükseliş ya da düşüşlere şahit olmuyoruz. Açıkçası önümüzdeki günlerde de mücbir sebepler oluşmazsa aynı eksende ilerleyeceği düşüncesindeyim.

Yabancı paralar tarafında aslında iktisadi gidişatın yanında manüplatif durumlarda söz konusu olduğu için, ülkelerin uluslararası sermaye açısından konumuna göre de para politikalarının gidişatını görebiliyoruz. Hal böyle olunca Altın her zaman için en güvenli liman oluyor diyebiliyorum. Senelik projeksiyonlarını paylaşacağım. Tüm bu hesaplamalar yapılırken yöntem olarak Tüketici Fiyat Endeksi ve Üretici Fiyat Endeksine göre indirgeme yöntemi uygulanmaktadır.

Geçtiğimiz senelik değerlendirmede DİBS getiri olarak şampiyon durumunda, ancak geriye dönük incelemede Altın her zaman için güvenli liman olmaktadır. Önümüzdeki süreçte Altın tercih olarak güvenli liman olmaya devam edecektir.

BİST ile Borsa İstanbul, DİBS ile Devlet İç Borçlanma senetleri ifade edilmektedir.

SENELİK BAZDA FİNANSAL YATIRIM ARAÇLARININ GETİRİ ORANLARI

15 YILLIK SÜREÇTE FİNANSAL YATIRIM ARAÇLARININ GETİRİ ORANLARI