Sanıyorum Ortaokulda öğrenciydim.O yıllarda Bayram arifesinde ikindiden sonra mezarlığa giderdik.O zamanlarda mezarlıklar da, para karşılığında yarım yamalak okuyuşlarıyla Yasin okuyucuları gezerdi.Birini çağırdık. Yarım yamalak bir Yasin okuduktan sonra ona okuduğu Yasin için biraz para verdik.Adam parayı az görmüş olacak ki şöyle dedi:"Bakın Allah, Kur'an'da 'Ayetlerimi ucuza satmayın' buyuruyor" dedi.Bunun üzerine ilave biraz daha para vermiştik.

O zamanlar ortaokul öğrencisi olduğum için dini bilgilerim takdir edersininiz ki yeterli değildi.Yasin okuyan adamın "Allah'ın ayetlerini ucuza satmayın" söylediği ayeti ilk duyduğumda hep şu soruları merak etmiştim.

- Acaba Yasin'in fiyatı en son kaç lira olur?

-Adama Yasin için verdiğimiz ilave para yeterli gelmişmiydi?

-Diğer surelerin fiyatı acaba kaç liradır?, diye hep düşünmüşümdür.Ta ki Rabbim bana İmam Hatip Lisesini ve İlahiyat'ı okumayı nasip edene kadar.

Yasin okuyan adamın yıllar önce bizden para almak için okuduğu . "...Ayetlerimi az bir bedel karşılığında satmayın..."Maide 44.ayet'in aslında adamın söylediğinin tam tersi için nazil olduğunu görüyoruz.Yasin okuyucusunun Bektaşi misali önünü arkasını kesip okuduğu Ayetin tamamı şöyledir:" Şüphesiz Tevrat'ı biz indirdik. İçinde bir hidayet, bir nur vardır. (Allah'a) teslim olmuş nebiler, onunla Yahudilere hüküm verirlerdi. Kendilerini Rabb'e adamış kimseler ile alimler de öylece hükmederlerdi. Çünkü bunlar Allah'ın kitabını korumakla görevlendirilmişlerdi ve onun hak olduğuna da şahit

idiler. (Ey Yahudi yöneticiler ve alimleri!) Şu halde, siz de insanlardan korkmayın, benden korkun ve ayetlerimi az bir karşılığa değişmeyin. Allah'ın indirdiği ile hükmetmeyenler kafirlerin ta kendileridir."(Maide,44).

Bu ayetin anlattığı hususlar, gerçekten belli bir para karşılığı ayetlerin satımını gerçekleştirmek değildir. Tam tersine, dinlerini dünyaya satmak, Allah'ın indirdiği ayetlerde ortaya koyduğu emir ve yasakları fani dünya hayatının değersiz menfaati uğruna çiğnemektir.

"Ayetlerimi az bir karşılık ile satmayın." mealindeki ifade, Allah'ın yüce ve kutsal kitabını ve dinini kişisel ve maddi çıkarlar için kullanıp yanlış yorumlayanlara, haramları helal, helalleri haram göstermeye kalkışanlara karşı kesin bir uyarı mahiyetindedir.

Ayrıca makam ve mevki elde etmek ya da şöhretin kapılarını aralamak için, ayetleri kendi heva ve hevesine uygun bir şekilde yorumlayanların hali bu ayetin tasvirine uygun örneklerdir. Yoksa burada "Ayetleri al bana para ver." anlamı kast edilmiyor. Kur'an'ı menfaatlerini elde etmek noktasında aracı yapan herkes, bu ayetin kapsamı içine girer.

Ayet kelimesi hem Kur'an'ın cümleleri için kullanılır,hem de "açık alamet,delil, ibret işaret" anlamlarında da kullanıldığını görüyoruz.Yani çevremizdeki canlı ve cansız varlıklar için de Rabbimiz "AYET" kelimesini kullanır:

-"Sizi topraktan yaratması, O'nun varlığının ve kudretinin delillerindendir (ayetlerindendir). Sonra bir de gördünüz ki siz beşer olmuş (çoğalıp) yayılıyorsunuz"(Rum,20).

-"Gece, gündüz, güneş ve ay Allah'ın varlığının delillerindendir (ayetlerindendir).Güneşe ve aya secde etmeyin. Eğer gerçekten Allah'a kulluk ediyorsanız, onları yaratan Allah'a secde edin.(Fussilet,37).

-"Gökleri, yeri ve bu ikisi içinde yaydığı canlıları yaratması, O'nun varlığının delillerindendir (ayetlerindendir). O, dilediği zaman, onları bir araya getirmeye de gücü yetendir."(Şura,29).

UNUTMAYIN:Rabbimizin "AYET" olarak adlandırdığı ve nimet olarak bize verdiği yiyeceklerin GDO (Genetiği Değiştirilmiş Organizma)larıyla para kazanmak,yiyecek ve içecekleri hormonlu hale getirmek ,tarla açmak için orman yakmak, menfaat sağlamak için çevreyi bozmanın da "Allah'ın ayetlerini ucuza satmak" olduğunu unutmayın.

Abdulvasih DURAN