Politikacı, cemiyet adamı, esnaf. İnegöl Çitli Köyü 1907 doğumludur. İnegöl merkezde hareketli bir siyasi hayat ve iş hayatı içinde yer almasına karşın 1957 yılına kadar Çitli Köyü'nde ikamet etti. İnegöl'de tütün tüccarlığı, dokumacılık, kereste tüccarlığı gibi meslekler ile hayatını sürdürdü. İnegöl Tuğla Fabrikası Kurucu Ortakları arasında yer aldı. 1954-59 yılları Ali Osman Sönmez'in İnegöl Ticaret ve Sanayi Odası Başkanlığı yaptığı yönetim kurullarında görev yaptı. Demokrat Parti'nin kuruluşu sonrası kendini aktif siyasetin ortasında buldu. 1957 yılından 14 Ocak 1960 tarihli kongreye kadar İlçe Başkanlığı yaptı. "Hökümat Ali" diye de bilinirdi. Bu lakap ile O'nun siyasi nüfuzunun büyüklüğü ifade edilmek istenmiştir. 27 Mayıs 1960 İhtilali sonrası soruşturma geçirip gözaltına alındıysa da yerine kurulan Adalet Partisi içinde de aktivitesini sürdürdü. Son olarak 27 Ağustos 1972 tarihli kongre olmak üzere dönem dönem Adalet Parti yönetim kurullarında görev aldı. 10 Ocak 1977 tarihinde vefat etti. Çitli Köyü Mezarlığına defnedildi. Kaynakça : 24.06.2016 Regaip Korkmaz ile görüşüldü.

SAMİ KOPARAN

İnegöl Kültür Vakfı Kurucu Başkanı, din adamı, öğretmen. "Sami Hoca" olarak tanınırdı. 06.09.1946 Kestel Aksu Köyü doğumludur, İlkokulu köyünde okudu. Hafızlık eğitimini İnegöl Küçük Yenice Köyü'nde 1960 yılında tamamladı. Bursa İmam Hatip Lisesi'nin ilk mezunlarındandır. Bursa İmam Hatip Lisesi'nde okurken Bursa İsmail Hakkı Tekkesi'nde kalmıştır. İmam Hatip mezuniyeti sonrası Bursa Yenişehir ve Bursa Merkez'de imam-hatip olarak görev yaptı. 1970-74 yılları İzmir Yüksek İslam Enstitüsü'nde yükseköğrenimini tamamladı. İzmir'de bulunduğu dört yılın iki yılında fahri imam'lık görevini yerine getirdi. İlk görev yeri 1975-76 öğretim yılında atandığı İnegöl İmam Hatip Lisesi'dir. 06 Şubat 1985-16 Aralık 1992 tarihleri arasında İnegöl İlçe Milli Eğitim Şube Müdürü olarak görev yaptı. O tarihten sonra yeniden öğretmenliğe döndü. Emekli olduğu 2004 yılına kadar öğretmenliği sürdürdü. Emeklilik sonrası on bir yıl hac ve umre rehberliği hizmeti yaptı. İnegöl İmam Hatip Lisesi Koruma Derneği Kurucu Yönetim Kurulu Üyeliği, Ensar Vakfı İnegöl Şubesi Kurucu Yöneticiliği ve Başkanlığı, İlim Yayma Cemiyeti İnegöl Şubesi Yöneticiliği ve Başkanlığı görevlerinde bulundu. Yerel radyo ve televizyonlarda dini programlara katkılar sunmak gibi birçok faydalı hizmetin içinde yer aldı. 11 Mayıs 2016 tarihinde vefat etti. Kaynakça : Biyografi Nurbike Okçu (torunu) tarafından kontrol edildi.

ABDURRAHMAN KONUK

VIII. Dönem Bursa Milletvekili. 1916 yılında İnegöl'de doğdu. 1937 yılı İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezunudur. Fransa-Paris'te doktora yapmaya gitti. II. Dünya Savaşı'nın çıkması üzerine yurda döndü. 1939-40 ders yılında İstanbul-Kadıköy Kız Ortaokulu'nda öğretmenlik yaptı. 1943 yılında askerliğini bitirdi. 1944 yılında İnegöl'de çiftçilik yaparken Bursa'da avukatlık stajını tamamladı. 1944 yılında CHP tarafından kurulan Ant Gazetesi'nin İdarecilik ve Başyazarlık görevlerini üstlendi. Çocuk Esirgeme Kurumu ve CHP İl İdare Kurulu Üyeliklerinde bulundu. 1946 seçimlerinde CHP Listesinden Bursa Milletvekili seçildi. Milletvekilliği döneminde Ulaştırma ve Adalet Komisyonları'nda görev aldı. 1950 yılından itibaren Bursa'da serbest avukatlığa döndü. CHP Bursa İl Teşkilatı'ndaki çalışmalarına devam etti. 1953 yılında Atatürk'ün naşının Anıtkabir'e nakli sırasında Bursa'dan toprak götüren heyet içerisinde yer aldı. 09 Şubat 1988'de Bursa'da vefat etti. Kaynakça : bgc.org.tr/ansiklopedi/konuk-abdurraahman.html