Bursa İl Genel Meclis Üyesi, Alevi Dedesi, kimya mühendisi, cemyet adamı. 1953 yılı İnegöl-Şehitler (Doma) Köyü doğumludur. İlk orta ve lise öğrenimini Ankara'da tamamladı. Ankara Devlet Mühendislik ve Mimarlık Akademisi'nin Kimya Mühendisliği Bölümünden mezun oldu.

Bir süre Ankara Trafik Hastanesinde çalıştı. Askerlik görevi sonrası Bursa'ya yerleşti. Birçok tekstil fabrikasının kuruluş ve revizyon çalışmalarını yürüttü. Kimya Mühendisleri Odası Bursa Şubesi kuruluşuna katıldı. 4. Dönem Başkanlığını da yaptı. Bursa'da etkinlik gösteren bir çok demokratik kitle örgütüne üye oldu.

Güney Marmara Kültür ve Çevre Derneği Yönetim Kurulu Üyeliği, Hacı Bektaş Kültür ve Tanıtım Derneği Yönetim Kurulu Üyeliği ve İkinci Başkanlığı, İnegöl Şehitler Köyü Hasan Dede Kültür ve Tanıtım Derneği Kurucu Üyeliği ve Başkanlığında bulundu. Sosyal demokrat siyasetleri benimsedi. 1983-89 yılları arasında "Solda Birlik" çalışmalarına etkin biçimde katıldı.

Körfez Savaşı sırasında kimyasal silahların kullanılması üzerine açıklama ve uyarılarda bulunduğu için soruşturma geçirdi. Cumhuriyet Halk Partisi Bursa İl Genel Meclisi Üyeliğine seçildi. 1999-2004yılları bu göreviyerine getirdi.. Alevi düşüncenin "Hacı Murad'ı Veli" ocağındadır. Bu ocağın dedesi olan babası Celalettin AKÇA'nın ölümü üzerine Alevi Dedesi olarak görevlendirilmiştir.

Dedesi olduğu Hacı Murad-ı Veli Ocağına bağlı İnegöl Şehitler Köyünden başka Ankara ve Çankırı'da on köy bulunmaktadır. Bursa Ansiklopedisi madde yazarları arasında yeralmıştır.Kaynakça : Bursa Ansiklopedisi c.1,s.59-60, www.bgc.org.tr/Ansiklopedi

RÜÇHAN AKINCIOĞLU

Sürekli Basın Kartı sahibi gazeteci, 06 Eylül 1952 tarihi İnegöl doğumludur. 1965-66 İnegöl Ortaokulu mezunudur. 19 yıl Adalet Bakanlığı Basın Müşavirliği, Özel Kalem Müdürlüğü ve Bakanlık Müşavirliği (3'lü Kararname) görevlerini yürüttü. "Duayen Danışman" olarak isimlendirilir.

05 Ocak 1998 de Adalet Bakanı Oltan Sungurlu'nun Özel Kalem Müdürü oldu. 2006 yılından itibaren Sürekli Basın Kartı sahibidir. 2006 yılına değin 20 Bakan ile çalışmıştır. Cemil Çiçek Başbakan Yardımcılığı görevi üstlenince yanında yer aldı. (28 Ocak 2007) Devlet Bakanlığı ve Başbakanlık Basın Danışmanlığı görevini yürütürken Meclis Haber Dergisi izleyicilerinin oylarıyla 2010 yılında "Yılın Bürokratı" ödülüne layık görüldü.

2011 yılında TBMM Meclis Başkanı Müşavirliğine atandı aynı yıl turkıshtime dergisince verilen yılın bürokratı ödülünü aldı. Zaman zaman Cumhurbaşkanlığı ve Başbakanlık Muhabirleri Derneği Yönetim Kurulu Üyeliği görevlerinde bulunmuştur. Basın Konseyine bireysel üyedir. Ankara İNEDAD İnegöllüler Dayanışma Derneği Kurucu Üyedir.

Kitap: "Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesinin Milli Hukukumuzla İlişkisi ve Uygulama" Uzmanlık Tezi Ankara (2000), TBMM Tarihe Düşülen Notlar (C-1) Yasama Yılı Açılışlarında Cumhurbaşkanlarının Konuşmaları, (1 Mart 1924-14 aralık 1987), (C-2), Yabancı Devlet Adamlarının Genel Kurul Konuşmaları (1 Eylül 1990-1 Ekim 2011) , Yayın Koordinatörü Rüçhan Akıncıoğlu

Kaynakça : 03.05.2017 tarihinde Mehmet Çuhadar aracılığı ile kendisi ile görüşüldü. kitap.antoloji. com/ruchan-akincioglu, www.hurriyet.com.tr/index.ruchan-akincioglu, basin konseyi.org.tr/bireysel-uyelerimiz