Elhamdülillahi RabbilAlemin Vessalatü vesselamü ala Resulina Muhammedin ve ala alihi ve sahbihi ecmaiyn.

Cenab-ı Hakk'ın hiçbir varlığa benzemediği noktasındaki temel akide ilkemiz üzerinde de durmamız gerekiyor. Zira bu ilke bize hiçbir vasfında hiçbir varlığın Cenab-ı Hakk'a benzemeyeceği, O'nun misli dengi benzeri olamayacağını ifadeye koyuyor.

Nitekim Şura Suresi'nin 11. ayetinde de "Onun misli hiçbir şey yoktur." buyuruluyor.

Cenab-ı Hakk'a benzer hiçbir şey yoktur. Demek ki bu benzersizlik zatta, sıfatlarda, isimlerde, fiillerde ve ahkamında böyledir. Bunların dördünün temeli birincisine dayanır. Yani zatta tevhide dayanır. Cenab-ı Hakk'ın zatı başka hiçbir varlığın zatına benzemez. Kur'an'ı Kerim böyle söylüyor.

Efendimiz (s.a.v) buyuruyor ki: "Cenab-ı Hakk'ın zatı hakkında düşünmeyin, O'nun kudreti hakkında düşünün."

O'nun kainata ve vücudumuza serpiştirdiği varlığına, birliğine, kudretine götüren delilleri hakkında düşünün. Ama Cenab-ı Hakk'ın zatı hakkında düşünmeyin. Allah Teala hiçbir varlığa benzemez, hiçbir varlık O'na benzemez.

Bu temel Akaid ilkesini tekrar ediyoruz. Herkesin bildiği bir şeydir, neden üzerinde bu kadar duruyoruz diye aklınızdan geçebilir. Sebeplerini söyleyeyim:

Elimde iki Arapça eser var. Bunlardan birisinin adı: "Allah Adem'i Rahman'ın suretinde yaratmıştır' hadisinin Ehl-i Sünnet ve Ehl-i iman tarafından müdafaası."

Allah Teala'nın Hz. Adem (a.s)'ı kendi ilahi biçiminde, suretinde, şeklinde yarattığına dair bir hadis var. Ve bu kitap da bize diyor ki Ehl-i Sünnet ve Ehl-i İman bu hadisin sahih olduğunu söyler ve savunur. Abdullah ed-Duveyş isimli bir Vehhabinin eseri. Demek ki böyle bir hadis var, Hz. Adem'in Cenab-ı Hakk'a benzediğini, O'na benzer biçimde yaratıldığını ifade eden bir hadis var, Ehl-i Sünnet ve Ehl-i İman da bu hadisi müdafaa ediyor; kitabın kapağı bize bunu anlatıyor, muhtevasında da bu var.

Nitekim muhtevasına baktığımızda yazar, "Bu hadisin tevili konusunda hataya düşenlerden birisi de el-Albani'dir, o da hataya düşmüştür" diyor. Niye hataya düşmüş? "Allah Adem'i Rahman'ın suretinde yaratmıştır" hadisinin zayıf olduğunu söylemiş el-Albani ve hataya düşmüş. O da biliyorsunuz günümüz selefilerinden birisiydi, vefat etti.


Şimdi bu selefi el Albani'yi burada hatalı buluyor ve diyor ki "el-Albani bu hadise zayıf demekle hata etmiştir. Bu hadis zayıf değildir." Başka türlü iddialar da var. Meseleyi uzatmamak için geçiyorum.

(Devam Edecek)

Fi emanillah.

KAYNAK: Ehli Sünnet Akaidi Muhtasar Tahavi Akidesi Şerhi (Ebubekir Sifil)