Referandum sonrası yazmıştık. Asıl süreç bundan sonra başlıyor demiştik. Önümüzde çok önemli 2 yıl ve bizi bekleyen 2 sandık var.

Süreç normal seyrinde devam ederse 2018 ve 2019 yılında önümüze gelecek olan sandıklar, en az yapılan referandum kadar tarihi öneme sahip.

2018 yılına doğru yerel ve genel siyasette her geçen gün hareketlilik artacaktır. Nitekim Kabine değişikliğinden sonra il başkanları ile ilgili yaşanan gelişmeler beklenen hareketliliği başlattı.

Belediye Başkanlığı, Milletvekilliği, Meclis üyeliği ve en önemlisi yeni hükümet sisteminin kadrosunda yer alacak aday isimlerle birlikte, birçok hedef ve niyeti konuşuyor olacağız.

Bu açıdan Ak Parti cephesine bakalım önce. Ak parti referandum sonrasında önemli adımlar attı. Birinci adımda; Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, AK Parti'ye üye oldu.

İkinci adımda; Mayıs ayında yapılan kongrede; Erdoğan genel başkan seçilip Ak Parti'nin resmen başına geçti.

Bu gelişmenin ilk etkisini Bakanlar kurulunda yapılan değişikliklerde gördük. Mevcut isimlerden Faruk Çelik ve Mehmet Müezzinoğlu isimlerinin değişiklikten etkilenip etkilenmeyeceğine baktık. İki ismin de kabine dışında kalması sürpriz oldu.

Sonra da özellikle İnegöl'ü ve Bursa'yı ilgilendiren başka bir ismin kabine de yer alıp almadığına baktık. Mevcut şartlarda Hüseyin Şahin ismi bakanlığa çok yakın gözükürken, Hakan Çavuşoğlu isminin bakan olarak ilan edilmesi, hem de başbakan yardımcısı olması, daha büyük sürpriz oldu.

Sırada üçüncü adım var: ilçe ve il kongreleri yapılacak. Önümüzdeki aylarda ilçe kongreleri, sonrasında da il kongreleri yapılacak. Nitekim Bursa Ak Parti İl Başkanı Cemalettin Torun Ankara'ya çağrıldı. Sonrasında da il başkanlığını bıraktığını açıkladı. Bursa Ak Parti şimdi yeni il başkanını arıyor. En büyük aday, kısa bir süre önce özel bir davet ile Cumhurbaşkanı Erdoğan ile baş başa görüşen; Önder Matlı.

Bu kongre süreci İnegöl Ak Parti teşkilatında da hareketliliği arttıracaktır. Çok ilginç, kongreye haftalar kala henüz İnegöl Ak Parti'de beklenen hareketlilik oluşmuş değil. Mevcut Başkan Adem Demirel'in yeniden görev almayacağı konuşuluyor. Yerine gelecek isimle ilgili henüz hiç kimsenin bir fikri yok. Bu arada Ak Parti kurucusu birçok ismin de partiye dönmesi konuşuluyor.

Bu süreçte, Yönetim listesinin oluşmasında bazı isimler arasında çekişmelerin yaşanması da olağan gözüküyor. İnegöl Belediye Başkanı Alinur Aktaş'ın ve Milletvekili Hüseyin Şahin'in hamleleri, elbette İnegöl'deki siyasi dengeler açısından büyük önem taşıyor.

Seçim sonuçlarını ve teşkilatının durumunu iyi analiz eden Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ve AK Parti Genel Merkezi'nin, il ve ilçe kadrolarını revize etmesi kesinleşti artık.

Bu süreçte; AK Parti yöneticileri, 81 il ve 957 ilçe teşkilatını tek tek incelemeye aldı. İsimler ve adaylar tek tek tartışıldı. Üzerinde karar kılınan isimler Ankara'ya çağrılıyor ve özel görüşmeye alınıyor. Nitekim Bursa'dan Önder Matlı ismi bu şekilde ön plana çıktı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan her konuşmasında teşkilatını uyarıyor, "Yorulanlar bıraksın. Tempoya uyamayanlar ayrılsın. Dava şuuruna sahip olmayanlarla işimiz yok" vb mesajlar veriyor sürekli.

Son değerlendirmelerde sadece sandıktan çıkan sonuçlara değil, belediyelerin performanslarına, Milletvekili, belediye başkanı ve teşkilat uyumuna özellikle bakıldığını biliyoruz. Herkes biliyor ki; Bursa ve İnegöl teşkilatında, her şey süt liman değil. Bizim yerel kulislerden bildiğimizi, Ak Parti Genel Merkezi'nin de çok iyi bildiğini söyleyelim.

Nitekim geçtiğimiz haftalarda İnegöl'den bazı isimlerin Ankara'ya acil çağrıldığını ve Genel Merkez'de özel görüşmeye alındığını biliyoruz. Velhasıl siyaset satrancında taşlar yeniden diziliyor. Gelişmeleri, isimleri ve ihtimalleri paylaşmaya devam edeceğiz.