AK PARTİ'DE DEĞİŞİM FIRTINAYA DÖNÜŞÜYOR

27 EYLÜL 2017 tarihinde GençGazete'de yayınlandı.

Geçen hafta yazmıştım. Gelişmeler bizi yanıltmadı.

Demiştik ki; "Ak Parti'de hareketli günler devam ediyor. Ancak bu daha bir şey değil. Aldığımız bilgilere göre Ak Parti teşkilatlarını gelecek günlerde daha büyük hareketlilik bekliyor. Biz buna siyasi fırtına diyelim."

Hakikaten Ak Parti'deki değişim rüzgarı fırtınaya dönüşmeye başladı.

Bu hareketlilik Bakanlar kurulunun değişmesi ile başlamıştı. "Bursa'dan kim Bakan olacak?" diye merak ediyorduk. Tahminlerimiz vardı. Ancak Faruk Çelik gibi isimler kabine dışında kalırken ve Hüseyin Şahin gibi favori isimler listede yer almazken, Hakan Çavuşoğlu sürprizi yaşanmıştı.

Ak Parti İl Başkanını ararken de hareketlilik iyice artmıştı. Yine tahminlerimiz vardı. Kulislere yansıyan isimler vardı. Önder Matlı ve Necati Polat gibi isimler birbirleriyle yarıştırılıyordu. Ankara'dan hiç kimsenin beklemediği bir isim çıktı. İnegöllü siyasetçi Ayhan Salman, Ak Parti Bursa il başkanı oldu.

Sonra da Ayhan Salman'ın yönetiminin hangi isimlerden oluşacağı merak edildi. İnegöl'ün merak ettiği asıl konu şu idi: İnegöllü kaç siyasetçi il yönetiminde yer alacak? İnegöl'den en az 2 yönetici olacak diye tahminler yürütüldü. Tahminler doğru çıktı. Her ne kadar İnegöl kökenli 4 ismin yönetimde yer aldığı haberlerde geçse de İnegöl'ün tanıdığı iki siyasetçi listede yer aldı: Bülent Temelli ve Halide Serpil Şahin.

Bana göre bu sayı az. 50 kişilik yönetimde İnegöl'e yakışan en az 5 yöneticinin yönetimde yer alması idi.

"Salman'ın başkanlığında Sedat Kızılcıklı ve Bülent Temelli gibi tanıdık isimleri siyaset sahasında daha aktif görebiliriz." Demiştik. Temelli tahminimiz doğru çıktı. Gelecek günlerde Kızılcıklı'nın da aktif siyasette yer aldığını görmek sürpriz olmayacak.

Ak Parti'de bu günlerde en çok zikredilen kavram: değişim...

Sırada İlçe başkanları var. Ekim ayında süreç başlıyor. Bursa'da Ak Parti ilçe başkanlarının çoğunun değişeceği söyleniyor. İlçe Başkanı Adem Demirel de bu değişimin farkında. Bu sebeple hala Ankara'dan gelecek kararı bekliyor.

İnegöllü siyasetçileri asıl ilgilendiren konu: Ak Parti İnegöl ilçe başkanı kim olacak? Yeni yönetim kimlerden oluşacak? Yeni yönetimle ilgili il başkanı Ayhan Salman'ın, Milletvekili Hüseyin Şahin'in ve Belediye Başkanı Alinur Aktaş'ın girişim ve tasarrufu ne olacak?

Ankara'da toplantı üstüne toplantı yapılıyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan geçtiğimiz günlerde il başkanlarını topladı. AK Parti Bursa İl Başkanı Ayhan Salman da il başkanı sıfatı ile ilk kez bu toplantıya katıldı. Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe de toplantıda idi. Erdoğan'ın bu buluşmada mesajı çok netti: "Bu yürüyüşe ayağını uyduramayan kim varsa kenara koyulacak"

İl başkanlarının buluşmasında, ikili görüşmelerde; ilçe başkanlarının ve belediye başkanlarının performanslarının masaya yatırıldığı konuşuluyor.

Nitekim il başkanları sonrasında bu sefer Belediye Başkanları Ankara'ya çağrıldı ve başkanlar özel toplantıya alındı. Gelen haberlere göre; ikili görüşmelerde istifası istenen Belediye başkanları vardı. İl ve ilçe teşkilatlarında yaşanan değişimden sonra, değişim fırtınasının Belediye Başkanlarını vurması bekleniyordu.

İlk şok haber İstanbul'dan geldi. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş istifa etti. Her ne kadar Başkan Topbaş, istifa sürecinde muhalefete malzeme vermemeye çalışsa da, Fetö'den tutuklanan damadının ve Fetö şirketlerine kaptırılan paraların bu istifada etkili olduğu konuşuldu.

Yeni başkanın ilçe belediye başkanlarından birinin olacağı açıklandı. Bu ismi de bir değişiklik olmazsa yarın öğreneceğiz.

Bu değişimin sonuçları şimdiden birçok Belediye Başkanının uykularını kaçırıyor olmalı. Özellikle de FETÖ ile mücadelede ihmali olan Belediye Başkanlarının... Çünkü Kadir Topbaş'ın istifası ile AK Partili belediyeler içinde beklenen operasyon, resmen başlamış oldu. Kamuoyu şimdi sıradaki ismi merak ediyor. "Sırada Ankara mı var?" diye sorulurken, yerel olarak da bazılarının hayal ve beklentileri yok değil.

Aynı gelişmenin çok yakınlarımızda yaşandığını ve bir ilçe belediye başkanının Büyükşehir Belediye başkanı olduğunu düşünün. Bunu iddia edenler olduğu gibi hayal edenler de var.

Böyle bir hayalde, sizce ilçe belediye başkanları içerisinde en büyük aday kimdir? Ya da istifa zincirinin ilçelere kadar uzandığını düşünün. Bu zincirin halkalarını başka hangi isimler oluşturur sizce? Neyse bunu da yarası olanlar düşünsün.

Biz İnegöl'e bakalım. Ekim ayında ilçe kongresinin yapılması planlanıyor. Gelecek ay, Ak Parti'deki değişim fırtınasının, ilçe boyutundaki yansımasını net göreceğiz.

27 EYLÜL 2017