Öncelikle 3. kez oylarını artırarak yeniden Belediye Başkanlığını kazanan Alinur Aktaş'ı kutlamak lazım. Kendisi ve Partisi adına başarılı bir seçimi geride bıraktılar. 3. döneminde Başkan Aktaş'a başarılar diliyorum.

Peki Ak Parti neden ve nasıl kazandı?

Bu seçim son aylarda yaşanan olaylardan dolayı Yerel Seçim olmaktan çıkıp Genel Seçim havasına bürünmüştü. Bu noktada 2011 Genel Seçim oy dağılımına bakmak yerinde olacaktır.

İnegöl 'de Büyükşehir Belediye başkanlığında Ak Parti 62, CHP 13, MHP 16, SP 4 oy aldı. Büyükşehir oylamasında seçmenler adaya değil tamamen partilerine göre oy verdiler. Yine 2011 seçimlerine Ak Parti 66 oy almıştı. Böyle bir atmosferde üç kişiden ikisinin Ak Partiye oy verdiği bir şehirde Ak Parti'nin kazanmaması olasılık dahilinde değil.

Bu seçimde çokça dile getirilen bir başka konuda, "Bursa da Ak Parti, İnegöl'de başka parti" söyleminin pek karşılık bulmadığını da görmüş olduk. Oy farkı beklenenin aksine ki beklenti 10 puan dı, farkın 5 puan olması bu sonucu ortaya koyuyor.B u sonuç da Aktaş için sevindirici bir tablo.

Seçmen yapısına bakalım; seçmenlerin yarısı kadın, yarısı erkek. Kadınlar büyük oranda yerel seçim propagandalarına kapalı. Sadece ulusal kanallardan besleniyorlar. Ve burada da Tayyip Erdoğan ve Ak Parti açık ara önde.

Yine erkek seçmenlerin önemli bir kısmı da yerel propagandaya kapalı. Onların da çoğu genel seçim refleksiyle oy veriyorlar. Bu yüzden her seçim öncesi Ak Parti dışında bir parti, önceki seçimlerde SP, bu seçimde MHP, başta iyi bir hava yakalıyorlar. Seçimlerde, özellikle merkezde seçimi almaya yakın bir görüntü oluşturuyorlar. Ancak bu hava " konuşan kesim" dediğimiz seçmenin 10-15' ini oluşturan erkeklerden ibaret. Dolayısıyla oluşan hava sandığa yansımıyor.

Biraz da partiler üzerinden ve aldıkları oy üzerinden değerlendirme yapalım.

Ak parti 56 oy aldı. Bir önceki yerel seçim oyuna, 9 puan daha ekledi.

Ancak genel seçimlerde aldığı 66 oy oranından yerel reflekslerle 10 puan daha düşük oy aldı. Burada ki oy kaybının en önemli nedeni Ak Partili bazı seçmenlerin yerelde başkan Aktaş'ı istememeleri.

10 yıldır Belediyeyi yöneten bir insanın seveni ve beğeneni olduğu kadar hizmetlerini yeterli bulmayanların olması da doğal. Bu 10 puan bu seçimde natif olarak gördükleri MHP'ye gitti.

MHP İnegöl'de son yıllarda iyi bir performans gösteremedi. Muhalefet olarak da varlığını hissettiremedi. Ancak Fikret Fidan'ın adaylığıyla birden natif bir çekim merkezi haline geldi.

Manav hareketinin MHP'yi desteklediği iddiaları ve Cemaatin İnegöl'de MHP'nin yanında yer alması sonucu, MHP'lilerin kamuoyu nezdinde önemli bir hava yakaladıklarını söyleyebiliriz.

MHP, İnegöl'de, 10 olan oylarına CHP'den 10 ve Ak Parti'den 10-12 oy ekleyerek seçimi, 32' lik bir oy oranıyla 2. Bitirdi. Açıkçası bu sonuç, her ne kadar seçimi kazanamasalar da, önemli bir başarıdır.

Seçimin sürprizi Saadet Partisi idi. Milli Görüş partileri her daim İnegöl'de güçlü olmuşlardır. Bu seçimde de hem liste olarak, hem de seçim çalışmaları olarak en organize parti görünümündeydiler.

Genel seçimlerde baraj handikapından dolayı düşük oy almalarına karşın yerel seçimlerde önemli oy oranlarını yakalamışlardı.

2004'te 20, 2009 ise 28 oy almışlardı. Özellikle son seçimde Ak Parti natifi olarak her kesimden oy almışlardı. Öncelikle bu seçimde bu natif parti konumunu MHP'ye kaptırdı. Kendi tabanı haricinde oy alamadı. Ve özellikle Cemaat kavgasından dolayı Ak Parti'ye ciddi bir oy kaptırdı.

Önceki seçimlerde oluşan tabanı, hem SP Genel Merkezinin Ak Parti'ye karşı Cemaatle ortak bir tavır içinde görülmelerine bir tepki olarak, hem de Cemaate karşı Ak Parti'nin yanında durmaları nedeniyle, önemli ölçüde Ak partiye kaydı.

Ayrıca Ak Parti'nin özellikle son yıllardaki yaptıkları (katsayının kaldırılması. başörtüsüne kamuda özgürlük, Filistin ve Mısır konularındaki duruşu vb..) Saadet tabanını Ak Parti'ye yöneltti.

Son olarak Türkiye' de son 12 yıldaki seçimlerin önemli iki dinamiği vardı; " destek" ve "tepki". Seçmenleri bu iki refleks yönlendiriyor. Bir kesim kendi partisine destek verirken birileri de istemediklerine tepki olarak oylarına yön veriyorlar.

İnegöl'de Alinur Aktaş'ı çeşitli nedenlerden istemeyenler natif olarak MHP' ye yönelirken bir çok kişi de Cemaat'e tepki olarak Ak Parti'ye yöneldi.

Sonuç olarak genel seçim havasında bir seçim olsa da İnegöl Belediye Başkanını seçtik. Ak Parti ve Alinur Aktaş, bu seçimde de en yakın rakibine 24 puan fark atarak ve oylarını artırarak 1. Parti olmuştur. Başta Başkan Aktaş olmak üzere tüm Ak Partilileri kutluyorum.

.