Aile içinde şımarıklığı engellemek son zamanlarda ebeveynleri çok merak ettiren bir konu olmuştur.

Tabii kimsenin bu konu ile pek ilgilendiği görülmemiştir. O yüzden bu konu ile ilgili kesin olmamakla birlikte bazı fikirlerimi sizlerle paylaşmak istiyorum.

Gençler ile özellikle bu konuda iletişim kurmak biraz zordur. Ama burada ergenlik çağına gelmiş olan gençler için söylüyorum. Onların üzerine gitmemiz pek doğru olmaz.

Peki onun ne zaman ergenlik çağına geldiğini nasıl anlarız? Çok kolay...

Ergenin kendisi pek kimseyle konuşmadığı zamanlarda, çok ve aşırı dışarı çıkmak istediği zamanlarda ve uyumadığında anlarız. Şimdi gelelim asıl konuya...

Çocuğunuz sizden bir şey isteyince, her defasında kabul etmeyin. Bu çocuğun şımarık etmeyi daha da sıkılaştırıyor, çabuklaştırıyor. Dediğim gibi her şeye izin vermeyin.

Çocukla aranızdaki ilişkilerinizde biraz mesafe alırsanız, bu konuyu çoktan geçersiniz. Fakat mesafeli olurken çocuğunuzun size karşı özgüvenini kaybederse olmaz.

Sadece sakin ve mesafeli olursanız yeterli ama dediğim gibi sakin mesafeli. En önemlisi de çocuğunuzun kırılmayacağı sözler söylemek...

Aile içi sıkıntıları tabii biraz ciddi olanları için hemen bir danışman veya uzman kişilere başvurmayın. Biraz zamanın geçmesini bekleyin.

Eğer hiçbir yanıt gelmiyorsa mutlaka bir danışmana başvurun. "Gelmiyorsa" derken eşinizden veya çocuğunuzdan karşı bir konuşma gelmiyorsa, demek istedim.

Bakın söylediklerim hepsi doğru olmasa da çoğu doğru. Özellikle ergenliği nasıl anlayacağız konusu...

Çünkü onu A'dan Z'ye kadar araştırdım yani bu konuda bana güveniniz sonsuz olsun. İnsanlar, özellikle gençler veya ergenlik çağında olanlar, hep kendi istedikleri olsun isterler.

O zaman kendilerini mutlu hissederler. Demek istediğim gençler hep kendini mutlu etmek için çabalarını ilerletirler. Evet, sonuna geldik, dediklerimi unutmayın, tekrar görüşürüz. (Gülce SELVİ-Gemlik Şehit Cemal İlkokulu 4. Sınıf)