İnsanoğlunun ihtiyacı olan araç ve gereci yaparken düzeltme, güzelleştirme arzusu birçok meslek gibi ağaç tornacılığının da doğmasına yol açmıştır.

Ahşap tornacılığı; ahşap parçaların yuvarlak formlar haline getirilip, üzerlerinde çeşitli bıçaklar kullanılarak motifler yapılması sanatıdır

Torna makinesine bağlanmış halde dönen ağaç malzemeyi silindirik, konik veya dairesel şekilli olarak biçimlendirme işlemidir.

Keskin ağızlı bir torna kalemi ile kesme ve kazıma yöntemleri kullanılarak talaş kaldırma işlemine tornalama veya torna etme denir.

Masif mobilya üretiminde tamamlayıcı bir unsur olarak tornalama işlemi gören parçalar önemli bir yere sahiptir.

Yüzey pürüzlülüğü ile ilgili çalışmalar öncelikle metal endüstrisinde başlamış olup daha sonra ağaç malzemelerde de kullanılmıştır

İyi tesviye edilmiş yüzey, vernikleme ve boyamada çalışma kolaylığı ve daha az malzeme tüketimi anlamlarına gelir. Kayın, ceviz, dışbudak, kavak gibi ağaç malzemeler işlenmektedir

Basit kesici aletlerle yapılan tesviye işleri zamanla torna tezgahlarında yapılmaya başlandı.

Geçmişten günümüze ahşap temalı parçalar tüm mobilya, aksesuar ve doğrama sektöründe kullanılmaktadır. Ahşap eşyaların yüzeyinin düzgünlüğü ekonomik değerinin belirlenmesinde önemli bir kriterdir.

Çoğunlukla; kanepe, karyola, dresuar, dolap, masa, sehpa, sandalye gibi ürünlerin genellikle ayak kısmında, ahşap kulp, ahşap topuz, ahşap aksesuar yapımında, dekorasyonda korkuluk, korniş halkası, yapımında tornalama yapılır.

Her türlü kesici, delici, kırıcı, kazıcı, balta, çekiç, bıçak, kazma gibi aletlerin saplarının yanında çocuk oyuncakları, topaç, ahşap mutfak aletleri, süs eşyaları, vazo, bardak, tabak gibi eşyaların, müzik aletlerinin bazı parçaları yapılabilmektedir.

Çok yer kaplamayan basit bir tezgahı vardır. Genelde tezgahın arka tarafında duvarda aletlerin hepsinin yeri bellidir.

İş bitiminde yerlerine takılırlar. Bıçaklar şekil olarak aynı olup genişlikleri farklı olabilmektedir. Sonrasında zımpara ederek istenilen hale getirirler.

İlçemizdeki sürece bakacak olursak, 1960'lı yıllara kadar mobilyacı ustalarımız ürünlerindeki oyma ve torna işlemlerini el aletleri kullanarak kendileri yapmaktaydılar.

1960'lı yıllardan sonra müstakil tornalama ve oyma atölyeleri oluşmaya başlamıştır.

Salih Yoş, Cemal Aracıkan, Sabri Çalışkan, Bilal Uslu, Orhan-Ziya arabacılar, Ramazan-Sadık Dursun, Nuri Göçmen ve çocukları Nurettin, İlhan Göçmen, Recep Toksöz ve oğulları Vahit-Rasim Toksöz, Celal Tecimer, Adem, Ali, Muhammet ve Mehmet Tecimer. Nadir, Naci, Şakir Ulutaş. Ramazan Mazlum, Mehmet Ali Çuhadar, Davut Türk, Adem, Ömer, İbrahim Yenisoy, Mehmet İlhan, Hüseyin Uslu, Zeki Ayhan gibi ustalar mesleğin bilinenleri arasındadır.

Kaynakça : Rahmi Aras, Mehmet Budakçı, Özcan Özışık Politeknik Dergisi cilt 10, sayı 3, sayfa 325-330,