Süsleme sanatları tarihsel süreç içinde diğer toplumlar gibi biz Türklerde de insan ve doğa sevgisiyle birlikte kültürel birikimlerin sonucu gelişerek günümüze kadar ulaşmıştır.

Orta Asya'dan beri var olan Ahşap Süsleme Sanatı, Selçuklular devrinde çevre toplumların sanatlarından etkilenmiş olsa da Osmanlılar döneminde de özgün bir hal almıştır.

Ahşap Oymacılığı, ahşap yüzeylerin çeşitli işleme kalemleri kullanılarak, bir anlam ifade edecek şekilde değişik form ve desenlerle biçimlendirilmesi için yapılan çalışmalarıdır.

Ahşap Oymacıları İskarpela, düz iskarpela, yaprak kalem, iç karambol, dış karambol, cücük gibi isimler verdikleri aletleri kullanırlar.

Geçmişten günümüze İnegöl Mobilya Sanayiinde üretilen yatak odası, yemek odası ve koltuk takımlarında ahşap oymalar kullanılmaktadır.

Mesleğin ilçemizdeki bilinen isimleri Turhan Ünaldı, Ahmet Negişkaya, İhsan Usta, Kırcalı Hikmet, Arif Sümer, Muharrem Usta, Saim Uysal, Coşkun Mestanlar gibi ustalardır.

Sevilen futbol adamı Feridun Kızıltangil de oymacılık mesleğinin ilçemizdeki bilinen ustalarındandır.

1978 yılından itibaren meslek ilçemizde Maraşlı ustaların öncülüğünde ilerlemiştir.

Ahmet Ceyhan, Doğan Kara, Çavuş Mehmet, Ramazan Kalay, Rüstem Kalay, Muhammed Gözübüyük, Ahmet Rüstem Gözübüyük bu ustalardan bazılarıdır. Meslek son yıllarda ağırlıkla Suriyeli göçmen ustalar tarafından sürdürülmektedir.

Geleneksel üretiminin zaman alıyor olması, makineleşmenin üretimi hızlandırması ve maliyeti aşağı çekmesi nedeniyle İnegöl mobilya sektöründe giderek yerini makine oymacılığına bırakmaktadır.

Makineli seri üretim yapan oymacılarla rekabetin zorlaşması, giderek ahşap oyma atölyelerinin kapanmasına neden olmaktadır.

Kaynakça : 10.02.2018 tarihinde Ahmet Rüstem Gözübüyük ile görüşüldü. Hatice Sancak Yüksek lisans tezi, Bursa İl İnegöl İlçesi ahşap Oyma sanatı Gazi Üniversitesi Eğitim bilimleri Enstitüsü el sanatları Ana Bilim Dalı Dekoratif Ürünler eğitimi.