Eski Bursa-Ağır Ceza hakimlerinden Nuri Tümer'in girişimi ile İnegöl'de "Hürriyet Partisi"nın ilçe teşkilatı, kurulmuştur.

Ahmet Türkel de bu guruba dahil olmuş ve bu yeni partinin kuruluşuna katkıda bulunmuştur.

Ahmet Türkel, genç bir iş adamıdır. 1953 Yılında yapılan İnegöl belediye seçimlerinde bağımsız aday olmuştur.

Demokrat Parti listesinden bağımsız olarak belediye meclisi üyeliğine seçilince ilk iş olarak İnegöl'lü esnaf ve sanatkarlara devlet desteği sağlayabilmek için iş arkadaşları ile birlikte "Mahdut Mesuliyetli İnegöl Esnaf ve Sanatkarları Kefalet Kooperatifi "ni kurmuştur.

Söz konusu kooperatifin kuruluş tüzüğü, Ticaret Bakanlığı'nın 10. 04. 1953 gün ve 4/569 sayılı kararı ile kabul edilmiştur.

14. 05. 1953 tarihli Ticaret Sicil Gazetesi'nde ilan edilerek kooperatif, resmen faaliyete geçmiştir.

Kooperatifin kurucuları: Başkan Ahmet Türkel; ikinci başkan Ali osman Sönmez olurken üyeler de: Salih Ungan - İsmail Saraç- Aziz Aydın-Ali Özyeşil-Ali Galip Hoban- Ali Mutlu-Nuri Doğrul- Abdüsselam Cumhur- Mehmet Çelik ve Cevat Parman olmuştur.

Kooperatif resmen çalışmaya başlayınca üyeler, yek diğerine kefil olarak, devletten kredi alıp kullanmaya başlamışlardır.

Ardından da işlerini büyüterek Bursa ve İstanbul pazarlarına açılmaya başlamışlardır. Diğer taraftan, yine sağlanan devlet kredisiyle, İnegöl Esnaf ve Sanatkarları Kefalet Kooperatif Merkez Binası yaptırılmıştır.

Binanın projesi de Kamil Koç'un damadı Mehmet Gülez tarafından yapılmıştır.

Kesintisiz 7 yıl süreyle İnegöl Esnaf ve Sanatkaları Kefalet Kooperatifi Başkanlığı'nı sürdüren Ahmet Türkel, 13 Aralık 1959 tarihinde yapılan "İnegöl Ticaret ve Sanayi Odası" seçimlerine katılmış ve yapılan seçimi kazanarak İnegöl Ticaret ve Sanayi Odası 2. başkanı olmuştur.

Bu nedenle yıllarca başarı ile yürüttüğü İnegöl Esnaf ve Sanatkarları Kefalet Kooperatif Başkanlığı'ndan, 05. 9. 1960 tarihinde kendi isteği ile ayrılmıştır.

Ahmet Türkel konusuna böylece giriş yapmış olduk. Gelecek yazımızda bu isimle devam edeceğiz. Ahmet Türkel'e dair daha yazılacak çok şey var. (Devam edecek)

RECEP AKAKUŞ HOCANIN ESERİNDEN

DÜZENLEYİP YAYINA HAZIRLAYAN

AYHAN BAYRAKTAR