Türkiye Cumhuriyeti'nin ilk hukukçularındandır. 1901 İnegöl doğumludur. Ankara Adliye Meslek Mektebi Müstantik Şubesi'nden sonra Akara Hukuk Mektebi'ne girmiş, 1927-28 senesinde başarılı bir derece ile mezun olmuştur. İlk görev yeri 1920 yılında İnegöl Bidayet Mahkemesi Zabıt Kitabetidir. Hukuk Fakültesini bitirdiği 1929 yılına kadar Adliye Teşkilatı'nda memur olarak muhtelif görevlerde bulunmuştur. Hukuk Fakültesi mezuniyeti sonrası sırasıyla Manisa-Akhisar Müddeiumumiliği, Bursa-Mudanya Müddeiumumiliği, Ankara Mülazımlığı, Balıkesir-Bandırma Müddeiumumiliği, Balıkesir Sulh Hakimliği, Balıkesir-Balya Hakimliği, Bursa Asliye Ceza Hakimliği, Bursa Ağır Ceza Mahkemesi Başkanlığı görevlerinde bulunmuştur. 1954-57 yılları Yargıtay Üyesidir. 1957 yılında Yargıtay'dan emekli olmuş 1958 yılında Bursa Barosuna Üye olup uzun süre Bursa'da avukatlık yapmıştır. 1974 yılında kendi isteği ile Bursa Barosu'ndan kaydını sildirmiştir. 1984 yılında vefat etmiş İnegöl Kavaklaraltı Mezarlığına defnedilmiştir.Kaynakça : Türkiye Cumhuriyeti'nin İlk Hakim ve Savcıları Nuri TÜMER, http.www.ankarabarosu.org. tr.sitelerankarabarosuhgdmakale 2012-13.pdf.pdf.Adobe Reader

ARSLAN TURGUT

İnegöl Belediye Meclis Üyesi, cemiyet adamı, keresteci. 1335-1919 yılı İnegöl Çaylıca Köyü doğumludur. Askere kadar tarım, hayvancılık ve orman işçiliği ile yaptı, sonrası İnegöl'e yerleşti. Kerestecilik yaparak hayatını sürdürdü. Döneminin en deneyimli kerestecilerinden kabul edilirdi. Adalet Partisi bünyesinde aktif siyasetini yaptı. 09 Aralık 1973 Yerel Seçimlerinde AP İnegöl Belediye Meclis Üyesi seçildi. 1973-77 yılları bu görevi yerine getirdi. İnegöl Çimen Camii Yaptırma ve Yaşatma Derneği Kuruluş ve camii yapım sürecinde katkıda bulunmaya çalıştı. Vefat ettiği 21 Ocak 2002 tarihine kadar çalıştı.Kaynakça : 04.03.2017 tarihinde torunu Metin Turgut ile görüşüldü.

HALİT TURFAN

İsmi ilçemiz Kemalpaşa Mahallesi'nde bir sokakta yaşatılan meslek önderi, keresteci, bıçkıcı ustası. 1905 yılında Rize-Derepazarı İlçesi Maltepe Köyü'nde doğdu. 1921 yılında İstiklal Savaşı'nda askere alındı. Sonrasında memleketine dönmeyerek orman işçiliği yaparak ilçemizde hayatını sürdürdü. 1930'lu yıllarda İnegöl Boğazova'da su değirmeni ile çalışan testere (bıçkı) faaliyete soktu. Sonrasında ilçe merkezinde kerestecilik ve sandalyecilik yaparak hayatını sürdürdü. Özellikle sandalyecilik mesleğinde usta olarak da katkıları olmuştur. Yanında yetişen insanlar mesleğin sürdürülmesine katkı sunmuşlardır. İmara açılan yerlere arsa sahibinin isminin verilerek yaşatılması geleneği gereği ismi ilçemiz Kemalpaşa Mahallesi'nde bir sokakta yaşatılmaktadır. 1957 yılında Hacı Hafız (Lazlar) Camii Derneği Kurucu Başkanıdır, cami faaliyete geçene kadar da bu görevi sürdürmüştür. 1974 yılında vefat etmiştir.Kaynakça : 23.05.2017 tarihinde oğlu Ertuğrul Turfan ile görüşüldü.