Din adamı, cemiyet adamı. "Altınbaş Hoca" diye de bilinir. 1923 İnegöl doğumludur. İnegöl'de başladığı ilköğretim sonrası hafızlık eğitimini İstanbul'da Hasan Akkuş Hoca'da tamamladı. Eğitim sonrası İnegöl'e döndü din adamı olarak hayatını sürdürdü. 1950'li yılların başında ilçemizde hafızlık eğitimi veren dört din adamından biri idi. Birikimi ile herkesin sevgi ve güvenini kazandı. Din adamının sosyal hayatta da olması gerektiği düşüncesi ile din adamı kimliği kadar cemiyet adamı kimliği ile de öne çıktı. 1962 yılında kurucu yönetim kurulu üyesi olduğu İnegöl Devlet Hastanesi Yaptırma ve Yaşatma Derneğinde 1973-76 yılları Başkanlık yaptı, Dönem dönem yerel gazetelerde yazıları yer aldı. Erkek sanat Okulu Koruma Derneği Kurucu Başkanlığı, Uzun süre İnegöl İlim Yayma Cemiyeti Yönetim Kurulu Üyeliği, İnegöl Din Görevlileri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Kurucu Yönetim Kurulu Üyeliği (1973), İnegöl Hamidiye Mahallesi Kur'an Kursu Yaptırma ve Yaşatma Derneği Kurucu Başkanlığı, Türk Diyanet Vakfı İnegöl Şubesi Kurucu Yönetim Kurulu Üyeliği (1978) gibi görevlerde bulundu. 25 Mart 1984 Yerel Seçimleri'nde Bağımsız İnegöl Belediye Başkan Adayı oldu, seçilemedi. Aynı seçimlerde Refah Partisi Çayırlı'yı desteklediğini göstermek için aday göstermemişti. 01 Ekim 2006 tarihinde vefat etti. Hocaköy Mezarlığına defnedildi. Görev yaptığı cami bugün için de Altınbaş Camii diye bilinir.Kaynakça : R.Akakuş.nuruosmaniye.net/tarihce-ahp.

FİKRET ÇELTİKLİOĞLU

İnegöl Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı, 1927 yılında Bursa'da doğdu. İlk ve orta öğrenimini yaptığı Bursa'da 1945 yılında Orman Okulu'nu da bitirerek lise eğitimini tamamladı. Babası'nın İnegöl Kaymakamlığı Tahrirat Katibi olması dolayısı ile İnegöl'de ikamet eden ailesinin yanına geldi. 1950-1955 tarihlerinde İnegöl Orman İşletmesi'nde orman mühendis muavini olarak beş yıl çalıştı. 28 yaşında memuriyetten ayrıldı kendi adına nakliyatçılık yapmaya başladı. 10-10-1960 ile 01-09-1964 tarihlerinde İnegöl Esnaf ve Sanatkarları Kredi ve Kefalet Kooperatifi başkanlığı yaptı. Ahmet Türkel'den sonra görev aldı, dolayısı ile kurumun ikinci başkanıdır. Bu görevi yürütürken 10-12-1963 ile 21-08-1964 tarihleri arasında İnegöl Ticaret ve Sanayi Odası Başkanlığı görevini de yürüttü. 02 Eylül 1964 tarihinde memuriyete dönüş yaptı. Bir süre Balıkesir'de hayatını sürdürdü daha sonra da İzmir'e yerleşti. Kaynakça : Kenan Kahraman İTSO İnegöl Ticaret ve Sanayi Odası 123 yaşında s.291

NAİRE ÇİKAYEVA

Vefatından sonra ailesi tarafından adına ilçemizde bir lise yaptırılan ve adı yaşatılan genç kız. Ahıska Türkü bir aileye mensup olarak Kazakistan'da 18 Temmuz 1990 da doğdu. İlk ve ortaokulu Kazakistan İhlas Koleji'nde okudu. Liseyi Kazakistan'da bitirdi. 2010 yılında İstanbul Bahçeşehir Üniversitesi İşletme Fakültesi'ne girdi. 20 Temmuz 2012 günü 22 yaşındayken elim bir trafik kazasında hayatını kaybetti. Ailesi Ahıska kökenli akrabalarının yaşamakta olduğu İlçemize bir lise yaptırarak ismini verdi. Kaynakça : Naire Çikayeva Lisesi tanıtım Panosu.