Orman işçiliği gelişmiş ülkelerde; madencilik ve inşaat işçiliği ile birlikte en tehlikeli işçilik sınıfındadır. Ağır fiziksel işgücü gerektirir, kaza riski de yüksektir. 2010 yılında ABD'de 95.000 çalışanı olan endüstride 70 ölüm meydana gelmiştir. Bu diğer sektörlerin toplam ortalamasının 21 katıdır.

Orman işleri büyük oranda dağlık bölgelerde ve açık hava koşullarındadır. İşyeri şartları değişken olup, meyil, kar ve buz, kayalık yerlerde çalışırsınız. Yabani hayvanlarla karşılaşma ihtimaliniz çok yüksektir. Sağlıklı bir bünyeye sahip olup, havaya göre giyinmelisiniz. Kullanacağınız ekipman eksiksiz ve kaliteli olmalıdır.

Orman işçiliği içinde de ağaç kesiciliği en zor ve riskli olanıdır. Güvenli bir çalışma ortamı oluşturmak için çalışma ortamındaki riskleri doğru belirlemeniz gerekir. Çalışma arkadaşlarınız, dikkatli, tecrübeli, çok yönlü düşünebilen, ani durumlarda uyum sağlayabilen kişilerle olmalıdırlar.

Ağaç devirmede amaç; kimsenin canını tehlikeye atmadan, çevreye, kesilen ağaca, çevredeki ağaçlara, kullandığınız testereye hiç zarar vermeden planlanan yerin en yakınına ağacı düşürmektir. Elektrik hatlarını, binaları, yolları, rüzgarı da dikkate almalısınız.

Ağacı devirme ve kaçış yönünüzü doğru tespit ederseniz, sonrasındaki işlerinizin daha az olmasını sağlarsınız. Genelde ağacın doğal düşüş yönü tercih edilir. Ağacın ağırlığı, eğikliği, çarpıklığı, tepesinin sarkma derecesi devrilme yönünü doğru tahmin etmenizi zorlaştırabilir.

Kesim motoru, devirme takozu, halat vinç gibi aletler kullanılır. Rahat kesim yapabilmek için kesilecek ağacın çevresi temizlenir ve ağacın omuz hizasına kadar olan dalları kesilir. Devirme oyuğu açılır, devirme kesişi yapılır. Motorlu testere kazaları çok olabilmektedir, dikkatli olmalısınız.

Yukarıda ayrıntısı ile anlatmaya çalıştıklarım; orman köyü denilen, orman içi ve bitişiğindeki köylerde yaşayan, orman köyleri nüfusuna kayıtlı insanlarımızın hayatlarındaki en önemli meslek ve gelir kaynağıdır. Nesiller boyu Orman İşletmesi bünyesinde ağaç keserek, boylayarak, istifleyerek ekmek kavgası vermekteler.

Yetmişli yıllara kadar, başka bölgelerdeki ormanlara giderek orman işçiliğini İnegöl dışında da yapan köylülerimiz vardı. Hemen hemen her orman köyümüzün acıyla hatırladığı ölümlü, ya da sakat kalınan kazalar mevcuttur. Aynı şartların tamamına yakını kavak kesiciliği için de geçerlidir. Onlarda yaşanan riskli iş kazalarını yaşamak zorunda kalmaktadırlar.

1988 yılında vefat eden Hilmiye Köyü'nden Abdullah Çetin, 2001 yılında vefat eden Hüseyin Pamuk, Kozluca Köyü'nden Lütfü Atalay ve 2017 yılında kaybettiğimiz Muratbey Köyü'nden Mecit Şen ağaç kesiminde hayatını kaybedenlerden ilk aklımıza gelenlerdir. Allah'ın Rahmeti üzerlerine olur İnşallah. Saygılarımla.

Kaynakça : 15.05.2018 Kavakçı Cemal Aktürk ile görüşüldü, Serhan SONCU ÇSGB Ormancılıkta Ağacın Kesilmesi, Devrilmesi, Boylanması Süreçlerindeki Tehlikelerin Belirlenmesi ve Saha Uygulaması.