Cahit Zarifoğlu bir gün keşfedilecek özel bir adadır.

Enis Batur

Abdurrahman Cahit Zarifoğlu. Zarif insan. Yedi güzel adamdan biri.

Necip Fazıl, Nuri Pakdil, Sezai Karakoç, Erdem Bayazıt, Alaeddin Özdenören, Rasim Özdenören, Akif İnan gibi zirve isimlerle birlikte fikir sancısı çekmiş, yaşamış ve yazmış.

Zor şiirlerin şairi... Lise yıllarında dergi çıkarmış. Avrupa'yı otostopla dolaşmış. Şiirin yanında, deneme, hikaye, roman çocuk kitapları ve tiyatrolarıyla da edebiyat dünyasında önemli bir yere sahip olmuş. Çok genç yaşta,32 yıl önce, 47 yaşında aramızdan ayrılmış.

Bu kısa ömrüne ne çok şey sığdırmış. Sadece yazdıklarıyla değil yaşamıyla, duruşuyla da zerafetin timsali olmuş. Arkadaşlarına göre "AristoCahit"tir o. Necip Fazıl'ın hitabıyla "artist"tir. Eserlerinde Cahit Zarifoğlu ismini kullanmış.

Nüfus kayıtlarına göre Abdurrahman Cahit Zarifoğlu. Bu haftaki köşemde Abdurrahman Cahit Zarifoğlu'nun şiir kitaplarında yer almamış, münacat olarak yazdığı Sultan adlı şiirine yer vermek istedim.

Rahmet olsun.

SULTAN *

Seçkin

Bir kimse değilim

İsmimin baş harfleri acz tutuyor

Bağışlamanı dilerim

Sana zorsa bırak yanayım

Kolaysa esirgeme

Hayat bir boş rüyaymış

Geçen ibadetler özürlü

Eski günahlar dipdiri

Seçkin bir kimse değilim

Bağışlanmamı dilerim

Sana zorsa yanmaya razıyım

Kolaysa affı esirgeme

Hayat boş geçti

Geri kalan korkulu

Her adımım dolu olsa

İşe yaramaz katında

Bağışlanmamı diliyorum

*Bu şiir, şairin vefatından sonra Beyan Yayınları tarafından 4 şiir kitabının bir arada basıldığı Şiirler adlı eserin sonuna Ek olarak konulan ve daha önce Zarifoğlu'nun kitaplarında yer almayan 14 şiirden biridir.

İlgilisi için ayrı bir not: Bu şiir geçtiğimiz yaz şairin vefatının 32. yılında Yusuf Goncagül tarafından bestelenerek seslendirilmiş ve klibe çekilmiştir.

Klipte Cahit Zarifoğlu'nu, oğlu Ahmet Zarifoğlu canlandırmıştır.