Deterjanlar, temizlik işlerinde kullanılan, kısmen sabun özelikleri taşıyan, ham maddesi petrol ve kömür olan bir temizlik ürünüdür. Sert sularda aktif hale gelmesi, soğuk sularda da köpürmesi gibi avantajları dolayısıyla ellili yıllardan sonra sabuna göre giderek daha fazla kullanmaktayız. Günlük hayatımızda tüketimi artınca üretim ve satışı da aynı hızla yaygınlaştı.
Küçük atölyelerde de üretilir, markalı ürünlere göre daha ucuz satılırdı. Açık ambalaj olarak satıldıkları için istediğiniz kadar da satın alabilirdiniz. Açık deterjan satılan dükkanlarda temizlikle alakalı her şey satılırdı. Kireç sökücü, yağ çözücü, lavabo açıcı, çamaşır suyu, bulaşık deterjanı, tuz ruhu gibi birçok ürün bulmak mümkündü.
Deterjancı dükkanları sağlam demir raflı olur, deterjan plastik musluklu bidonlar içinde satılırdı. Bidonların üzerinde ispirtolu kalemlerle el yazısıyla yazılmış açıklayıcı yazılar ve etiketler olurdu. Kapalı pet şişelere ve plastik ambalajlara doldurarak satış yaparlardı. Müşterilerin boş pet şişe ve plastik kap ile geldikleri de olurdu.
Markalı ürünlere göre daha ucuza gelirlerdi. Ürünlerin çoğu sıvı olmasına rağmen kilo ile satış daha yaygındı. Tokay Ekici, Adem Ubay, Sabri Aydın, Mustafa Çınar, Mustafa Girgin, Nezir Şen, İbrahim Tor, Mehmet İrteni, Cemal Fergana, Selim Şentürk, Adem Fulin gibi isimlerin ilçemizde deterjan üretim ve satışı ile uğraştıklarını öğreniyoruz.
Avrupa Birliği Uyum Yasaları gereği, 31 Ekim 2013 tarihli 28807 sayılı yasayla açık deterjan satışı kesin olarak yasaklandı. Fakat kamyonetleri ile satış yapan açık deterjan satıcılarının ellerinde mikrofon ile sokak aralarında dolaşarak "Akif Suyu, Açık Çamaşır Suyu ve Açık Hipo," sözcüklerini uzata uzata, yaya yaya bağırmaları hepimizin hafızalarında sevimli bir anı olarak yerini aldı.