Her yıl 400 milyar fincan tüketilen kahve dünya çapında sudan sonra en çok tüketilen ikinci içecek olarak kabul edilmekte. Türk Kahvesi de kültürel mirasımızda yer etmiş olan Türklere özgü kahve pişirme ve içme yönteminin adıdır. İşte bugün Türk Kahvesi Günü. Unesco İnsanlığın Kültürel Mirası Listesine girmesinin yıldönümü 5 Aralıkta her yıl Dünya Türk Kahvesi Günü kutlanmakta.

Türk Kahvesi Tam olarak Nedir

Türk Kahvesi, Türkler tarafından keşfedilen kahve hazırlama ve pişirme metodunun adıdır. Özel bir tadı, köpüğü, kokusu, pişirilişi, ikramıyla kendine özgü bir kimliği ve geleneği vardır. Telvesi ile ikram edilen tek kahve türüdür. Türkçe günün ilk öğünü anlamına gelen "kahvaltı" sözcüğü kahve içimi öncesi yenen şeyler demektir. Günlük hayatımızda Türk kahvesi; arkadaş sohbetlerine refaket eder, işlerin azaldığı saatlerde yorgunluğu alır, kız isteme meclislerinde vazgeçilmezdir, köpüksüz olması hoş karşılanmaz. Kırk yıllık hatrı olan Türk kahvesi birçok sebeple hayatımızın merkezine oturmuştur.

Ülkemizde Kahve Tüketimi

Uluslararası Kahve Organizasyonu'nun (ICO) hazırladığı 2018 yılı raporuna göre Türkiye'de kahve tüketimi son 5 yılda yüzde 13,2 artış gösterdi. Yıllık 93,9 bin ton kahve tüketilen ülkemiz, kahve tüketimi ortalamasında gelişmiş ülkelerin bir hayli gerisinde yer alıyor. Avrupa birliği kahve tüketim ortalaması kişi başı yıllık 10,2 kg seviyesinde iken ülkemizde bu oran daha yeni 1kg seviyelerine ulaşmış durumda. Ülkemizde son yıllarda açılan kahve zincirlerinin yaygınlaşmasıyla beraber kahve tüketiminin önümüzdeki senelerde de artış göreceğini söylemek mümkün. Günlük hayatımıza giren 3.nesil diğer kahve hazırlama yöntemlerinin yanında Türk kahvesi kültürel mirasımız olarak popülerliğini korumaya devam etmekte ve yurt dışında da ilgi görmeye devam etmektedir.

Türk Kahvesinin Ayırt Edici Özellikleri

Dünyanın en eski kahve pişirme yöntemidir. Köpük, kahve ve telveden oluşur. Yumuşak ve kadifemsi köpüğü sayesinde damakta en uzun süre tadını devam ettiren kahve türüdür. Birkaç dakika şekli bozulmadan kalabilen bu leziz köpüğü sayesinde, uzun süre sıcak kalabilir. İnce kenarlı fincanda sunulduğu için, diğer kahve türlerine göre daha yavaş soğur ve böylece daha uzun süren bir kahve keyfi sunar. Diğer kahve türlerine göre, daha kıvamlı, yumuşak ve aromatiktir. Kendine özgü enfes kokusu ve özel köpüğü ile diğer kahvelerden kolaylıkla ayırt edilebilir. Kahve tutkunları tarafından, kaynatılarak içilebilen tek kahve olarak kabul edilir. Kahve Falı ile geleceği anlatmak için kullanılan tek kahve türüdür. Telvesi dibe çöktüğünden filtre edilmesine ve süzülmesine gerek kalmaz. Hazırlanırken şeker ilave edildiğinden diğer kahvelerde olduğu gibi sonradan tatlandırmaya gerek yoktur. Pişirilirken, şekeri tercihe göre ilave edildiğinden içime hazır halde sunulan tek kahve türüdür.

Yazımızı kültürümüzde yer edinmiş bir atasözüyle bitirelim. "Bir fincan kahvenin kırk yıl hatırı vardır."

Abdullah Erbey