???? ?????????????? ??????? ??????????

"Andolsun, siz son derece güçsüz iken Allah size Bedir'de yardım etmişti. O halde Allah'a karşı gelmekten sakının ki şükretmiş olasınız. O zaman sen, müminlere şöyle diyordun: İndirilen üç bin melekle Rabbinizin sizi takviye etmesi, sizin için yeterli değil midir?" (AL-İ İMRAN 123-124.AYET-İ KERİME)

Ayet-i Kerime Uhud savaşında nazil olmuştur. Bedir savaşından bahsetmektedir.

Müminlere seslenen ve "İndirilen üç bin melekle Rabbinizin sizi takviye etmesi, sizin için yeterli değil midir?"buyuran Resulullah Efendimizdir(s.a.v)

Rasulullah Efendimiz (s.a.v.) Uhud'a bin kişilik ordusu ile gelmişti. Karşılarında üçbin kişiden oluşan kafir ordusu vardı.

İki tarafın çarpışmasına çok az bir zaman kalmıştı. O sırada Münafık Abdullah b. Übeyy, yaklaşık 300 fitneci askerini yanına alarak İslam ordusunu terk etmişti.

Münafıkalrın başı ayrılırken: "Niçin canlarımızı ve çocuklarımızı öldürelim?" diyordu.

Bu fitneden, Medineli Selemeoğullan ile Hariseoğulları da etkilenmişti. Neredeyse onlar da İslam ordusunu terk edip gideceklerdi.

Fakat Allah onları bu fitneden korudu da, Rasulullah efendimiz (s.a.v) ile birlikte devam ettiler.

Bu gelişmeler Resulullah Efendimiz'i (s.a.v) çok üzmüş, İslam ordusunun moralini bozmuştu.

Uhud'a giderken yaşanan sıkıntı, savaş sonunda da kaçırılan galibiyetle üzüntüye dönüşecekti.

İşte Allah, müminlerin kalpleri kuvvetlesin, tesellli bulsunlar ve üzüntüleri kaybolsun diye bu ayet-i Kerimeleri indirdi. Müminlere Bedir günündeki yardım ve zaferini hatırlattı:

123. Andolsun sizler güçsüz olduğunuz halde Allah, Bedir'de size yardım etmişti. Öyle ise, Allah'tan sakının ki, O'na şükretmiş olasınız.
124. O zaman sen, mü'minlere şöyle diyordun: "İndirilen üç bin melekle Rabbinizin sizi takviye etmesi, sizin için yeterli değil midir?
125. Evet, siz sabır gösterir ve Allah'tan sakınırsanız ve eğer onlar şu anda
üzerinize gelirlerse, Rabbi-niz savaş eğitimi görmüş beş bin melekle sizi takviye eder.
126. Allah, bunu size sırf bir müjde olsun ve kalbleriniz bu sayede rahatlasın diye yaptı. Zafer, yalnızca mutlak güç ve hikmet sahibi Allah kalındandır, (AL-İ İMRAN SURESİ)

Allah (c.c.) her şeyi bir sebeb bağlamıştır. Başarı ve başarısızlığın da bir sebebe bağlı olması Allah'ın değişmez bir kanunudur.

Melekler, sebeplerle örülmüş hayat imtihanında, Allah'ın görevlendirdiği askerleridir.

Sayısız melek Allah'ın emri altındadır. Bu melekler Allah'ın emri ile kainatın her işinde vazife yaptıkları gibi yine Allah'ın emri ile Müminlerin yardımına da koşarlar.

Bedir de olduğu gibi ihlas ve gayret ile Allah'ın yardımını hak etmek gerekiyor. Sefer kullardan, zafer Allah'tandır. Allah dilediği kullarına bir karınca ile de yardım eder, bir melek ile de yardım eder, beş bin melek ile de yardım eder.